17:30 ч.

26.06.17

2 мин.

0

0

0

На 29 юни отбелязваме Деня на река Дунав

от редактор |

На 29 юни отбелязваме Деня на река Дунав

„Бъди активен за по-чист Дунав" е мотото на кампанията по повод 29 юни – Деня на река Дунав. От 2004 г. той се отбелязва на тази дата, когато е подписана в София Конвенцията за опазване на река Дунав. Идеята на ежегодната европейска инициатива е да привлече вниманието към значението и опазването на Дунав и притоците й, съобщиха от Министерството на екологията.


Всички български крайдунавски общини отбелязват Деня на река Дунав с научни форуми, фестивали, екологични акции, художествени и кулинарни прояви, спортни състезания, пленери, дискусии, изложби и други.


Във Видин ще „акостира" библиокораб и ще има празник под наслов „Мъдрости и потайности край Дунав". В Лом ще се проведе традиционното за 29 юни почистване на Крайдунавския парк. Първо издание на Фестивал на рибата организират в Козлодуй, заедно с конкурс за природни материали и пътуване с „Радецки". В Оряхово предвиждат музикално пътешествие по река Дунав. В село Байкал за поредна година подготвят празник на Дунав. Рисунки на тема „Дунав бели Дунав" ще сътворят деца в Гулянци. В Никопол ще отбележат Деня на Дунав с изложби, пленери и екологични акции. Втори фестивал на река Дунав ще огласи Белене между 29 юни и 1 юли. Свищов отбелязва 140 години от освобождението на града. В университета в Русе се организира научна конференция с участието на експерти по устойчиво управление на водите от България и Румъния. Празничен концерт ще звучи в Силистра, а в Тутракан са предвидени традиционните регати. Денят на Дунав ще бъде отбелязан с отрит урок и във Варна.


Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав. Партньор на кампанията за България е „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България" АД.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент