11:00 ч.

21.09.17

2 мин.

0

0

0

Затягат финансовата дисциплина за еврофондовете

от редактор |

Затягат финансовата дисциплина за еврофондовете

Парламентът прие промени в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове на първо четене. Законопроектът предвижда рационализирането на административната практика, обяви БНТ.


Управляващите органи сами да определят срока, в който бенефициентите следва да представят съответни доказателства при получаването на безвъзмездна финансова помощ. В настоящата редакция на закона този срок е фиксиран на 10 дни.


Цели се да се постигне по-добра финансова дисциплина и защита на публичния принос. В случаите, където има съмнения за нередност и в тези, при които се извършва финансова корекция при вече установена такава се предвижда регламентиране на изплащането на безвъзмездната финансова помощ.


По време на дебатите Иван Иванов от "БСП  за България" заяви, че трябва да има фиксиран срок на управляващите органи за документите от бенефициентите, с които се отпуска безвъзмездна финансова помощ. Колегата му Тодор Байчев  изтъкна, че според него, се дава възможност на управителният орган да направи едно пренареждане на играчите. Другото, което се прави с това предложение, се създава възможност за една корупционна среда", каза още Байчев.


Ивелина Василева от разясни, че с промените ще се внесе яснота и ще ограничи разнопосочни практики. Според нея това се прави в интерес на доброто финансово управление и на бенефициентите. Сроковете целят дисциплиниране на цялата система, а конкретният за предоставяне на документи е валиден за всички бенефициенти.


Тя посочи още, че се цели прецизиране на текстове, прецизиране на регламентирането на процедури, които касаят ефективното и ефикасно управление на публични средства.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент