01:05 ч.

04.08.18

3 мин.

0

6

0

Защо Банковият съюз се дърпа от България?

от редактор |

Защо Банковият съюз се дърпа от България?

 


Страната ни има право да се присъедини към Банковия съюз, но лидерите на ЕС протакат


Да се разреши ли на България присъединяване към еврозоната и банковия съюз на ЕС? Така звучи въпросът, стоящ пред европейските политици това лято, пише в свой материал по темата авторитетното издание Euromoney.


Естествено, на теория България има не само правото, но и законното задължение да участва и в двете, съгласно условията на своето присъединяване към блока.


На практика обаче отговорът на лидерите на ЕС на искането на България за влизане в Механизма на обменните курсове – предшественика на приемането на еврото – е доста хладен. Макар да изразиха принципно съгласие в края на юни, те отложиха нещата колкото се може повече, определяйки период за оценка от "поне една година".


Предпазливост


Тяхната предпазливост не се дължи на макроикономическата позиция на България. Страната с лекота покрива маастрихтските критерии. Това, което тревожи политиците от ЕС, са ниските нива на доходите на България, неуспехът й да се справи с корупцията, и прозрачността – или липсата на такива – в банковия сектор.


На пръв поглед подобна сдържаност изглежда разумна. Институциите в България остават слаби и зле управлявани.


Опасенията относно стабилността на банковия сектор също не са безпочвени. Само преди четири години фалитът на четвъртия по големина кредитор в страната, КТБ, разкри шокиращи пропуски в управлението и надзора.


Последиците от тази афера доведоха до обвинения на двама подуправители на българската централна банка, на основния акционер на КТБ, както и на над дузина нейни служители и двама местни одитори.


Колкото и зле да изглежда ситуацията обаче, това е малко подвеждащо. Банковият сектор в България може да не е лишен от проблеми, но няма причина да се очаква системна криза.


От десетте най-големи банки в страната, всички освен три са част от западни групи, включително лидерът на пазара УниКредит Булбанк. Втората по големина, Банка ДСК, е собственост на унгарската група ОТП. Помежду си, тези седем институции държат над две трети от всички банкови активи в България. Най-големият местен кредитор, Първа инвестиционна банка (Fibank) се нарежда на четвърто място по активи и има депозитна база от 7,4 млрд. лева (4,4 млрд. щ.д.).


Нещо повече, ако нещо в сектора се обърка, шансовете други държави от ЕС да бъдат засегнати са пренебрежимо малки.


Спасителни меркиСледва да споменем, че България има собствена солидна и добре финансирана схема за гарантиране на влоговете, докато ЕС от своя страна няма такава. В края на юни лидерите на еврозоната отново не постигнаха съгласие за създаването на обща схема за блока, или т.нар. Трети стълб на банковия съюз.


Остава Единният фонд за преструктуриране, който обаче няма да има задължение да спасява фалиращи български институции. А и във всички случаи България вече показа, че е способна да спасява собствените си банки. През 2014 г. тя го стори с Fibank и може лесно да си позволи да го направи отново, като се има предвид съотношението й на дълг към БВП от едва 25%.


Защо тогава лидерите на ЕС протакат разглеждането на молбата на България да се присъедини към еврозоната и банковия съюз? Някои биха казали, че блокът е бил твърде снизходителен към новите си членове в миналото и че е време, макар и със закъснение, да се въведе известна дисциплина.


Но защо точно в случая на България? В крайна сметка, преди по-малко от четири години Латвия бе приветствана в зоната на единната валута, въпреки широко разгласената склонност на някои тамошни банки да перат руски пари.


Възниква подозрението, че определени политици в ЕС поначало съжаляват за предоставянето на членство в блока на страни като България и сега се опитват да отхвърлят ангажиментите, поети по време на процеса на разширение.


Ако е така, трябва просто да го кажат – а не да се крият зад страховити истории за българските банки.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Марто · 12:12 · 06.08.2018
Защо Банковият съюз се дърпа от България? Явно заради крупните далавери на Цветан Василев, който успя да фалира пирамидата си КТБ!
007 · 07:30 · 04.08.2018
В България продължават,да управляват,комунистите,сега се наричат герб-бсп.За това,не ни искат.
Потребител · 07:02 · 04.08.2018
То пък големие келепир като влезем. Ще задължат децата ни де изпедерастяват. Техните заводи и магазини ще продължат да ни ограбват. НИСКИ БИЛИ ДОХОДИТЕ. ами нали в техни заводи и фабрики работим. Сега излиза че ние сме виновни.А истината е че те ни ограбват
Потребител · 07:59 · 04.08.2018
@Потребител Ограбват при национализацията 1950г, след това през 1990 комунистите ограбват държавата, след това следва приватизацията и всичко национализирано което има стойност става собственост на тези които национализират през 50 г.А държава която работи прилага закони и контролира няма, самата държава е под контрола на безскрупулни крадци и измамници, за това са бедни хората.
Shopeto · 09:12 · 04.08.2018
@Потребител Логиката ти, как влизането в банковият съюз ще задължи децата ни да "изпедерастяват", е шокиращо просташко-малоумна. Освен хомофобски, други антизападнии доводи не са ви останали, защото това за "загниващият капитализъм" и вие вече не си го вярвате.
Потребител · 01:57 · 04.08.2018
Колко пъти и по какъв начин да ви кажат че Държавните Институции не работят и са корумпирани?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент