За часове еврото проби 100 рубли (ОБЗОР)

За часове еврото проби 100 рубли (ОБЗОР) | StandartNews.com

Централната банка на Русия рязко повиши основния лихвен процент от 10,5 на 17% в опит да подкрепи рублата. Неотдавна руското правителство понижи прогнозите си за икономическия растеж през 2015 г., като предрече, че икономиката ще изпадне в рецесия. Банката от началото месеца се намесва почти всекидневно в подкрепа на рублата, похарчвайки общо 5,9 милиарда долара. Така вчера в края на деня доларът падна до 67 рубли, а еврото се търгуваше за 85 рубли.

Русия спасява валутата си с драстично повишаване на лихвения процент

Курсът на рублата стигна нови исторически дъна, като се понижи с над 20%, при което за часове еврото се обменяше за рекордните 100 рубли, а долара за 80 рубли, предаде АФП.

Руската валута продължи да се обезценява и да пада, доларът скочи от 72 до 80 рубли, въпреки мерките на централната банка в Москва, която увеличи драстично основния си лихвен процент.

В понеделник рублата загуби 10 процента от стойността си, а от януари руската валута е девалвирала с около 50 процента под ударите на западните санкции заради конфликта в Украйна и големия спад в цените на петрола.

Индексът RTS на Московската фондова борса се понижи със 17 % и достигна най-ниското си ниво от март 2009 г. Резкият спад на курса на рублата е "критична ситуация" и Руската централна банка скоро ще вземе допълнителни мерки, заяви първият заместник-председател на банката Сергей Швецов, предаде АФП.

Бързото обезценяване на руската рубла спрямо основните световни валути наложи спешно заседание и изненадващо голямо повишение на основната лихва от 10,5% на 17% годишно.

Москва няма да намалява производството на нефт

Русия няма да намалява производството на петрол в опит да повиши цената на суровината и няма да иска от ОПЕК да съкращава своя добив, независимо че икономиката на страната е изправена пред значителни трудности, а рублата се срина до рекордно ниската стойност от 100 рубли за евро. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред журналисти на конференция в Доха, цитиран от Ройтерс. Министърът на втория по-големина износител на петрол след Саудитска Арабия смята, че цените на "черното злато" няма да спаднат още по-ниско.

Междувременно във вторник пазарната цена на петрола на борсата в Ню Йорк се понижи под 55 долара за барел за първи път от повече от 5 години. Сортът Brent се търгуваше в Лондон за 60 долара, съобщи "Блумбърг".

"Газпром" планирала големи съкращения

"Газпром" обмисля крупно съкращаване на персонала. "Интерфакс" твърди, позовавайки се на свои източници в компанията, че се обсъжда раздялата с 15 до 25 процента от служителите. Мерките ще обхванат както централата, така и дъщерните дружества на руския енергиен гигант. До структурите на концерна са разпратени заповеди до края на декември да представят предложения за нов щат, допълва източникът. Новата кадрова политика трябвало да се приложи до края на следващата 2015 г. Според "Интерфакс" реалното съкращение ще е по-малко от посочените от източника цифри, тъй като се откриват нови структури и се променят вече съществуващи звена. През 2013 г. в системата на "Газпром" са работили около 460 000 служители. В компанията не е имало съкращение от 2008 г., когато започна глобалната финансова криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай