Уолстрийт се бори със страховете на инвеститорите

ФОТО ЕПА/БГНЕС

Уолстрийт се бори със страховете на инвеститорите | StandartNews.com

Играчите залагат на стабилния бизнес, който генерира пари и ги разпределя като дивиденти на акционерите

Американските индекси се върнаха на нивата, на които бяха точно през първия ден на борсовата търговия за тази година. При това те се справят много по-добре от всички останали големи пазари на акции по света. Европа е на червено, като загубите на германския индекс дори надхвърлят 13% от началото на 2018 г. досега. Китай води по спад със своите 20-30% поевтиняване на основните си индекси. Това не означава, че светът вече е в глобална икономическа рецесия или предстои нова криза. Но не е и добър знак за предстоящата година, която ще премине под знака на повишаването на лихвите в САЩ и на загубите от търговската война на Тръмп за много компании и държави.
Какво означава тогава спадът на Уолстрийт, ако не е предвестник на голяма финансова криза? Той е сигнал за преоценка на рисковете в инвестиционната среда. Скъпите технологични и индустриални компании падат повече от акциите на фирми, които плащат добри дивиденти. Инвеститорите вече не виждат причини да задържат книжата на компаниите, които до скоро поскъпваха много силно. Те искат да заложат на стабилния бизнес, който генерира пари и ги разпределя като дивиденти на акционерите. В деня, когато щатските индекси паднаха с 3-4%, цените на компании от комуналните услуги растяха значително. Това например са акциите на фирми, които генерират електричество и които в САЩ плащат 4-5% годишен дивидент. Повишаването на лихвите ги прави уязвими от по-високите разходи по заемите им, но въпреки това те се считат за по-добра инвестиция.
Тази промяна на нагласите на инвеститорите не е сигнал за предстояща криза. Зад тяхната предпазливост, обаче, стоят и реални причини. Икономическите новини от САЩ през изминалата седмица станаха точно такъв повод за предпазливост. Поръчките за стоки с дълготрайна употреба се оказаха надолу. Тоест бизнесът и домакинствата са намалявали своите инвестиционни разходи, когато се изключат двата най-силно променливи сектора – транспорта и отбраната, където всъщност има повишение на поръчките. Средният американец започва да усеща забавяне в икономиката. Първо в строителството, а сега и в плановете за потреблението си. Продажбите на нови жилища в САЩ се оказаха значително под очакванията на икономистите и това само показва колко мащабни са проблемите в сектора поради повишаването на лихвите.
От Европа също идват сигнали за влошаване на бизнесклимата. Индустрията забавя растежа си, но все още не е на червено. Президентът на ЕЦБ Марио Драги не се изказа достатъчно агресивно по отношение на повишението на лихвите в еврозоната, еврото отчете загуби. Валутата слезе до 1.1350 долара в края на търговията в петък в Европа. Напрежението между Брюксел и Рим в преговорите за бюджетната политика, заедно с новините около излизането на Великобритания от ЕС, бяха достатъчни, за да натежат на единната валута. Британският паунд следваше подобна траектория надолу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай