Три големи сделки на банковия пазар

Три големи сделки на банковия пазар | StandartNews.com

В България ще има сливания и придобивания в банковия и застрахователния сектори през 2018 г., точно както имаше в Румъния през тази. Това коментира представител на австрийската правна фирма Schoenherr на по време на конференцията в София "Сделки и инвеститори".

На същото мнение е и ръководителят на "Корпоративни финанси за ЦИЕ" към консултантската компания PwC Божидар Нейчев. Според неговите думи през следващите 12 месеца ще има 3 големи сделки с финансови институции, структуроопределящи за банковата система.

През 2017 г. у нас вече беше извършено едно голямо сливане в банковата индустрия. Преди близо шест месеца "Сибанк" и "Обединена българска банка" (ОББ) се обединиха под шапката на белгийската група KBC Group. След като преди няколко години тя купи "Сибанк" заедно с ДЗИ, през юни беше обявена и сделката за ОББ на стойност от 610 млн. евро, като в нея влиза и още един актив - лизинговото дружество "Интерлийз". По този начин KBG Group у нас вече управлява 10 компании.

2018 г. може да донесе раздвижване по отношение на бизнеса на гръцките банки на Балканите. Още преди време от най-голямата по активи банка в южната ни съседка - Piraeus Bank, обявиха, че ще търсят купувачи за дъщерните си дружества в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна. Няколко месеца по-късно беше обявено, че Piraeus Bank е постигнала споразумение за продажбата на бизнеса си в Сърбия. Купувач е местната Direktna Banka, като сделката е на стойност между 58 млн. и 61 млн. евро за банковите и лизинговите операции на Piraeus в Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай