Трезорите спечелиха 110 млн. за месец

Трезорите спечелиха 110 млн. за месец | StandartNews.com

Печалбата на банките в страната през юли е 110,4 млн. лв., обявиха от БНБ. Положителният финансов резултат е близо два пъти по-голям от този, регистриран през юни, и е вторият най-голям за месеците от началото на годината, след като секторът започна 2015 г. с печалба през януари в размер на 121 млн. лв.

Общо за първите седем месеца от годината печалбата на банките е 613,6 млн. лв. Това е с 25,4% повече от печалбата в размер на 489 млн. лв. за същия период на миналата година, ако от статистиката на БНБ се извадят резултатите на поставените под специален надзор по това време КТБ и ТБ Виктория.

За добрите резултатите на банките говори и това, че натрупаната печалба от 613,6 млн. лв. до края на юли е точно колкото за първите девет месеца на 2014 г., изчислиха от investor.bg. Ако темпото на натрупване на печалби се запази, прочистването на банковите баланси в контекста на подготовката на банките за проверките на качеството на активите продължи и се трупат по-малко обезценки, то банките могат да изпратят най-доходоносната си година с обща печалба за 800-900 млн. лв.

През юли активите на банките се увеличават с 604 млн. лв. до 84,5 млрд. лв. Това се дължи основно на нарастването на паричните им наличности при БНБ. Според БНБ тенденцията банките да държат повече средства при нея ще продължи поради липсата на възможности за доходоносни инвестиции. Към 31 юли ликвидните активи на банките са 24,3 млрд. лв., като са с 640 млн. лв. повече от края на юни и 28,8% от общите активи на системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай