Старинните монети стават хит

Старинните монети стават хит | StandartNews.com

Нумизматичните монети станаха лидер пред другите инвестиции в алтернативни активи, а пазарът на редки монети е изключително доходоносен в последно време. Такива скъпоценности могат да бъдат видяни в галерията за редки монети в Ню Йорк - Stack's Bowers. Нумизматите, които изучават историята и изкуството на старите пари, обясняват, че добре запазените монети са естетически шедьоври, които струват в пъти повече от номиналната им стойност. Например на търг, организиран от Stack's Bowers на 31 март, един американски цент от 1793 г. е бил продаден за 940 хил. долара, пишат от The Economist. Редките монети често са предмет на колекционерски страст за мнозина и традиционно се продават се за огромни суми.

Индекс на алтернативни материални класове активи, компилиран от консултантската компания Knight Frank, показва, че възвръщаемостта от редките монети за 10-те години до края на 2016 г. е била 195%, лесно побеждавайки изкуството (139%), марките (133%), мебелите (-31%) и индекса S&P 500 (58%).

В България също можем да се насладим на интересна колекция монети. Най-значимата научна колекция в света с монети на скитските царе гостува на Историческия музей в Приморско по случай празника на морския град и 20-годишнината от обявяването му за община. Нумизматичната изложба беше представена на 24 май, но колекцията ще остане в музея до края на летния сезон. Експозицията e показана в съвсем нов тип витрини, конструирани от Нумизматичен музей-Русе специално за излагане на монети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай