Слагат данък от 15% на бингото

Слагат данък от 15% на бингото | StandartNews.com

София. С такса от 15% ще се облагат направените офлайн залози в лотарийните игри, както и хазартните игри бинго и кено. Това предвиждат промени в Закона за хазарта, които вчера бяха приети на първо четене от временната бюджетна комисия към парламента.

Те са внесени от председателя на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ), Емил Димитров (ПФ) и група депутати. Ако игрите се организират в интернет, данъкът ще бъде 20% върху разликата между направените залози и изплатените печалби. С промените за тези игри ще се плащат същите налози, които в момента се внасят в хазната за тото, лото и игри с залагания върху резултати от спортни състезания. При последните промени в закона лотарийните игри, както и бинго и кено не са били включени след облаганите хазартни игри и през 2014 г. не са плащали таксата, се посочва в мотивите на вносителите.

Освен таксата върху приходите, организаторите на хазартни игри плащат и такса за социално отговорно поведение. За онлайн залагания тази такса е 50 хил. лв., за казино е 10 хил. лв., а за останалите хазартни игри е 5 хил. лв. С промените в закона се предлага, ако някой не плати в срок тази такта, да се отнема лиценза му за срок от 3 до 6 месеца. Освен това се предвижда Министерски съвет да приеме наредба, която да определи как ще се харчат събраните средства за социално отговорно поведение. Парите ще отиват за предпазване на младите хора от хазарт, превенция и лечение на хазартна зависимост и провеждане на социално отговорна реклама. До 28 февруари 2015 г. Министерският съвет трябва да разработи концепция за облагането на хазартните игри и да внесе в парламента предложения за промени, предлагат вносителите на законопроекта. Така догодина може да се очаква по-сериозна промяна в облагането на хазарта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай