Руска банка иска да купи "Виктория" (ОБЗОР)

Руска банка иска да купи "Виктория" (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Банк Российский Кредит" поискала среща и дискусия

"Банк Российский Кредит" проявява интерес към ТБ "Виктория". Новината бе потвърдена от Министерството на финансите вчера. От там и от БНБ уточниха, че всъщност е получено уведомление за намеренията от руската банка, които се изразяват в желание за среща и дискусия. Според финансовото ведомство обаче БНБ е институцията, която трябва да излезе със становище по офертата на "Российский Кредит" за покупката на "Виктория". Конкретни финансови параметри от офертата не са оповестени. Според българското законодателство решението за подобни сделки се взема изключително и само от централната банка, припомнят банкови юристи.

"Банк Российский Кредит" е създадена през 1990 г. и се търгува на Московската фондова борса. Годишната й печалба за 2013 г. е 5,7 млн. евро.

Междувременно в 18 часа в БНБ бяха внесени докладите на квесторите на КТБ за финансовото състояние на трезора, който беше затворен на 20 юни. Документите са изготвени от трите одиторски фирми и представляват анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ, съобщиха от БНБ. След като се запознаят с текстовете, експертите от централната банка ще отсеят информацията, която не представлява банкова тайна, и ще я предоставят на интернет страницата си. Това не може да стане по-рано от средата на седмицата, твърдят запознати с процедурата.

БНБ отрече да е получавана оферта от консорциум за оздравяване на Корпоративна банка, както твърди бившият й собственик Цветан Василев. Такъв документ до понеделник, 18 часа, няма нито от EPIC, който се спрягаше за кандидат за затворените банки, нито от каквото и да било друго обединение, потвърдиха от централната банка за "Стандарт". Преди това от кръга около Василев пък се твърдеше, че оферта не може да има, преди да станат известни резултатите от пълния одит на КТБ, извършен от "Ърнст енд Янг", "Делойт одит" и АФА.

Специален софтуер изплаща влоговете

Няма технически проблем депозитите от затворените КТБ и "Виктория" да бъдат разпредели бързо между няколко от родните банки. Парите, приети на влог, които не превишават 180 хил. лв., наистина трябва да бъдат прехвърлени в други трезори, за да могат гражданите да си ги получат. Според запознати, изплащането ще стане през няколко големи трезора, които ще бъдат определени от БНБ. Така ще бъдат улеснени гражданите и фирмите, тъй като КТБ и "Виктория" са с твърде ограничена клонова мрежа. Проблем не съществува, защото още преди години е разработен специален софтуер, който позволява съвместимост на счетоводните и отчетните системи на банките, съобщи за "Стандарт" шеф на една от големите ни банки. Програмният продукт беше създаден при последния банков фалит в българската банкова система - на "Балканска универсална банка", припомнят запознати.

КТБalive:

Интересите на Василев са различни от декларираните

"Очевидно интересите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев са различни от тези, които той декларира, тъй като действията му противоречат на неговите думи. Този факт установихме при срещата с фонда EPIC и разговора с неговите представители". Това заявяват в отворено писмо от групата на вложителите в Корпоратвина търговска банка КТБalive. Те предупреждават, че "в последно време се появиха хора в нашата група, които рязко смениха позициите си, и от хора, борещи се за защита на своите интереси и принципи, се превърнаха в защитници на мажоритарния собственик". От КТБalive декларират, че няма да позволят да бъдат използвани за защита на нечии интереси или прикриването на нечии престъпления.
"В позициите на БНБ и на Цветан Василев се съдържат взаимни упреци и безкрайно много неясноти, както и липса на отговори на основни въпроси, а именно: какво е реалното състояние на КТБ, какви са активите на КТБ до и след поставянето й под надзор. Тези отговори ни се дължат, тъй като всеки пряк и непряк актив, както и кредити, отпускани от банката, са всъщност липсващите наши пари", казва още от там.

Виолина Маринова с оставка от УС на БСК

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова подаде оставка като член на управителния съвет на Българска стопанска камара (БСК). Това съобщиха от пресцентъра на банката. Причината е поисканата оставка на управата на БНБ и гуверньора й Иван Искров от синдикатите и работодателските организации, включително БСК. Те не са съгласни с действията на банковия регулатор във връзка с разпродажбата на кредити от ТБ "Виктория", част от групата КТБ. "Според Виолина Маринова позицията на БСК крие сериозен риск от разклащане на устоите на българската банкова система. Като ръководител на най-старата и една от най-уважаваните банкови институции в страната и като професионалист, чиято първа и най-важна задача винаги е била запазване на устойчивостта и авторитета на националната банкова система, Виолина Маринова не приема искане, което би довело до дестабилизация на банковата система и допълнително усложняване на нелеката обстановка в страната", се казва в съобщението. Подобно на нейното мнение са изразили и други бизнесмени, научи "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай