Родни държавни облигации носят отрицателна лихва

Родни държавни облигации носят отрицателна лихва | StandartNews.com

Български държавни облигации носят отрицателна лихва на инвеститорите и сега те ще трябва да преведат пари в държавната хазна. Става въпрос за емисията облигации от 1999 г., пусната по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити (ЗУНК). С няколко емисии такива облигации бяха покрити необслужвани кредити на държавни предприятия до 1 януари 1990 г. Лихвата по емисията еврови ЗУНК-ове от 1999 г. е 6-месечният EURIBOR, действащ за предходния лихвен период, като лихвените плащания са два пъти в годината. EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) e лихвеният процент, при който се предоставят междубанкови срочни депозити в евро в рамките на Еврозоната. Заради отрицателните лихви на Европейската централна банка 6-месечният EURIBOR е отрицателен като за първата половина на годината е минус 0,04%. Към края на март в обръщение са еврови ЗУНК-ове от 1999 г. в обем над 25 млн. евро. А на 1 юли, когато е следващото лихвено плащане, банките и другите инвеститори, които държат тези книжа, вместо да получат пари от държавата ще трябва да преведат средства в бюджета.

Заради огромния бюджетен излишък в края на месец май в размер на 2,773 млрд. лв. (3,1% от БВП) през юни Министерството на финансите не пласира държавни облигации на вътрешния пазар. От началото на годината на вътрешния пазар имаше само три аукциони на държавни ценни книжа (ДЦК), на които бяха пласирани облигации общо за 500 млн. лв. Набраните средства се използваха за изплащане на стари облигации, чийто падеж настъпва.

Отрицателна доходност имат не само родните еврови ЗУНК-ове, а много държавни облигации по света, които са на обща стойност близо 10 трлн. долара. Отрицателната доходност на тези облигации струва на инвеститорите около 24 млрд. долара годишно, пресметна наскоро международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от Financial Times. Това е предизвикателство за инвеститорите, които правят дългосрочни вложения и разчитат на държавните ценни книжа като сигурна основа в портфолиото си. Преди пет години тези облигации са били със средна доходност 1,23% и осигуряваха 122 млрд. долара годишно. А преди 10 години доходността им от 1,83% е носела възвръщаемост от 180 млрд. долара на година. Fitch наскоро предупреди, че отрицателната доходност по държавните облигации ще има широко въздействие върху инвеститори като застрахователи, банки и пенсионни фондове. Анализът на Fitch посочва, че застрахователите и пенсионните фондове се затрудняват да получат доходност, от която се нуждаят. "Пенсионните дефицити (разликата между задълженията им към пенсионери и активите им) са бомба със закъснител", каза наскоро Чарлз Милард, един от авторите на доклада на Fitch и бивш председател на федералната агенция за защита на пенсиите. "За съжаление тя ще експлодира бавно, така че не създава усещането за криза. Добрите новини са, че има време да се нанесат поправки. Лошите новини са, че без криза не сме склонни да правим такива корекции", каза той. В резултат на отрицателната доходност по редица държавни облигации много инвеститори са принудени да купуват по-рискови книжа с нисък рейтинг или дългосрочни облигации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай