През 2015 г.: Заложете на долара и златото

През 2015 г.: Заложете на долара и златото | StandartNews.com

Инвеститорите може да заложат на долара и златото през 2015 г. Това смятат анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank, които съвместно публикуват прогнози за финансовите пазари. И двата екипа анализатори смятат, че всички фактори на валутния пазар сочат към поскъпване на долара.

Инвеститорите вече са заели големи позиции в доларови активи в очакване на това. Но точно тези позиции създават риск от спадове при лоши новини за икономиката на САЩ заради резки разпродажби. От ЕЛАНА Трейдинг смятат, че ръстът на долара ще бъде по-плавен през 2015 г. и по-късно през годината курсът EUR/USD ще слезе под равнището от 1,10 (1,78 лв. за долар). От Saxo Bank прогнозират 1,1 EUR/USD към края на трето тримесечие с вероятност за търговия и под това ниво. Лошият период за златото е преминал, смятат и двата екипа анализатори. Но от ЕЛАНА Трейдинг не мислят, че има и причини за силен растеж. Те поясняват, че златото трябва да се разглежда като дългосрочна инвестиция. Стратезите на Saxo Bank пък посочват, че най-ниската цена на златото през 2015 г. ще бъде 1090 долара за тройунция, но също така очакват през 2015 г. да се достигне най-висок годишен ръст от 2012 г. насам.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че при цени от 40-50 долара за барел ще бъдат затворени много сондажи и ще има вълна от фалити в САЩ и Канада. Затова нивото от 40 долара може да бъде ценовото дъно за годината. Едва през втората половина на 2015 г. може да видим стабилизиране на цената на петрола.

Българска фондова борса имаше шанс да постави началото на нов период на ръст през 2015 г., смятат от ЕЛАНА Трейдинг. Но дискусията за преструктуриране на пенсионната система отблъсна инвеститорите и ще има сериозен отпечатък върху търговията през 2015 г. Ако не се изтеглят средства от капиталовия пазар в резултат на пенсионни промени, капиталите ще се върнат към борсата и това ще даде тласък на индексите от 25-30%, смятат от ЕЛАНА Трейдинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай