Отменят сделки за 800 млн. в КТБ

Прихващанията с влогове и кредити се обявяват за нищожни с поправка в закона

Отменят сделки за 800 млн. в КТБ | StandartNews.com

Нагласили са се чрез цесиите за една вторична далавера, заяви Борисов

София. Всички сделки с влогове и кредити в КТБ ще бъдат отменени, за да останат в хазната 800 млн. лв. Това съобщи Бойко Борисов след среща с банкери. Вчера премиерът, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и новоназначеният шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков посетиха Асоциацията на банките в България.

По време на срещата водещите банкери, сред които Левон Хампарцумян, Светослав Гаврийски и Виолина Маринова, са се обединили около становището, че държавата има интерес да събере колкото се може повече пари, за да бъдат удовлетворени гражданите и фирмите с влогове в КТБ. "Фондът за гарантиране на влоговете досега беше като едно тихо пристанище и се надяваме в следващите години пак да стане такова", каза Борисов след представянето на Радослав Миленков пред банкерите.

Премиерът нарече "вторична далавера" прехвърлените вземания от вложители, чиито спестявания са над гарантираните от закона 196 хил. лева, към кредитополучатели, които чрез сделката си намаляват или погасяват заемите.

Например клиент на банката с кредит за 1 млн. лева е откупил на половин цена депозита на друг клиент, който също е 1 млн. лева. По този начин кредитополучателят е получил собственост върху сметка за 1 млн. лева и е погасил своя кредит към банката, но е платил по-малко от реално дължимата сума. В същото време първоначалният вложител е получил по-голяма сума от 196 хил. лв., които са му гарантирани по закон.

"Всички, които са се нагласили през цесиите - една вторична далавера - те си направиха вече офиси в София да ги чакат, а в същото време се опитват да кажат, че едва ли не някой от нас със смяната на фонда има интерес от това", коментира Борисов. "Аз си мисля, че това месеци наред мотане беше точно с такава цел. Всичко това можеше да стане още при миналото правителство допреди служебното и всичко това да беше приключено", каза още премиерът и добави: "Г-жа Менда Стоянова се ангажира и ще отменим прихващанията". Законодателен текст ще бъде внесен в парламента между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Ако в бюджета влязат близо 800 млн. от прихващанията, заложеният свръхдефицит от 3,7% за тази година ще се намали.

"Тези пари трябва да се върнат, те не може да отиват някъде си за някои, които са си помислили, че са по-умни от другите и могат да го направят. Така че, надявам се, в парламента партиите да покажат своята добронамереност и всички политически партии да ги подкрепят и да се случи това, което ви казвам", заяви още премиерът.

Попитан как закон ще отмени със задна дата включени вече договори за цесии, той отвърна с думите: "Дали са били законни, ще видим". И добави: Нашата позиция е желязна - ние искаме всичко, което се продаде, да дойде в държавата, защото държавата плаща тези пари. Желязна ми е позицията, не търпи упрек".

"Готви се отмяна на прихващанията между влогове и кредити, която ще засегне всички сключени сделки от началото на квестурата (20 юни, б. ред.) до този момент", обясни за "Стандарт" финансовият министър Владислав Горанов.
Преди седмица стана ясно, че в парламента са внесени промени в Закона за гарантиране на влоговете, които предвиждат прехвърлените чрез цесия депозити в КТБ да не бъдат защитени от ФГВБ. Цесиите, т.е. прехвърлянията на влогове, са разрешени и не могат да бъдат забранени. Но с промените новите притежатели на влоговете вече няма да бъдат сред първите кредитори на банката, каквито са вложителите, а ще очакват взимания от търговско предприятие. Това означава, че ще бъдат едни от последните, чиито задължения ще бъдат удовлетворени.

Фондът подписва днес с 9 банки

Девет банки сключват днес договори с Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за изплащане на парите от депозитите от затворената Корпоративна търговска банка (КТБ), научи "Стандарт". Вчера премиерът Бойко Борисов уточни броя им след среща с банкерите от Асоциацията на банките в България (АББ).

Става въпрос за УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Пощенска, Райфайзен, ПИБ, ОББ, СЖ Експресбанк, Общинска банка и ЦКБ, научи "Стандарт". Повечето от изброените банки потвърдиха, че са избрани. От ФГВБ преди време дадоха срок до 25 ноември да бъдат подписани всички договори и съответно уточнени всички подробности по процедурата. На тази дата ще бъде обявен окончателният списък на плащащите трезори. Разплащането на парите на вложителите в КТБ ще започне на 4 декември и всеки, който поиска, ще може да получи парите си на стойност до 196 хил. лв. Най-важните условия, на които фондът държи да отговарят кредитните институции, са да имат достатъчно голяма и стабилна клонова мрежа в цялата страна, добре подготвени кадри, системата на разплащанията да е синхронизирана и пр.

Не се струпвайте още първия ден пред гишетата

Радослав Миленков, шеф на Фонда за гарантиране на влоговете

За мен този пост беше предизвикателство в професионален аспект. Аз от много години съм банкер. Считам, че съм подготвен и мисля, че мога да се справя. Фондът е работил професионално досега. Премиерът каза, че фондът е бил спокоен, тъй като времената за банковата система са били спокойни. Аз считам, че фондът трябва да вземе по-активна позиция и да бъде органът, който по-адекватно да информира хората. Трябваше да се извърши доста техническа работа. Ако очаквате да правя квалификации на предишни колеги, няма да го направя. Аз нося отговорност за моите действия. Първата фаза, върху която съм фокусиран, е безпроблемното стартиране на процеса на изплащане на гарантираните влогове. Искам да се обърна и към всички хора - пет години е срокът, в който те ще имат възможност да си вземат парите от банките, които ще ги изплащат. Искам да им кажа да не се струпват още от първия ден. Това е един съвет. А те доколко ще го спазят - не знам, но да има разбирането и съзнанието, че това е процес, който няма да спре. Парите ще бъдат осигурени в пълния размер преди изплащането, така че търпението ще създава по-скоро логистични проблеми. Но те са си в правото. Приоритет ни е изплащането и всичко е разчетено по часове, гони се детайлен график. Ще ги помолим банките да работят първата събота и неделя, но то си е изцяло в техните правомощия.

Искров с оферта за висок пост в Солун

Черноморската банка за търговия и развитие чака вицепрезидент от България

Гуверньорът на БНБ Иван Искров е получил оферта за висок пост в Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). И до седмица ще депозира оставка като управител на БНБ. Това съобщиха пред "Стандарт" високопоставени източници от Министерския съвет. Ключови фактори от Министерството на финансите също посочиха, че е въпрос на дни Искров да подаде оставка. И не отрекоха, че банкерът ще влезе в ръководството на международна финансова институция, като посочиха поста вицепрезидент.

Централата на ЧБТР е позиционирана в Гърция, а институцията подпомага икономическото развитие на страните от региона. В основаването й влизат Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. На 23 юли тази година правителството на Пламен Орешарски направи предложение до президента на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) за назначаване на представител на Република България за вицепрезидент и за определяне на зам.-управител за Република България в банката. И кабинетът прие решение Нина Ставрева да поеме поста вицепрезидент, а позицията зам.-управител за Република България да бъде поета от Гергана Беремска - директор на "Международни финансови институции и сътрудничество" в Министерството на финансите. Според решение на Съвета на директорите на ЧБТР страната ни следва да предложи кандидатура за вицепрезидент по операциите на банката за периода 2014-2018 г.

Позицията е на ротационен принцип между страните членки в ЧБТР и е с мандат от 4 години.

Оставката на Искров като управител на БНБ се коментира от няколко месеца, а за негови наследници се спрягаха проф. Валери Димитров и сегашният подуправител на Централната банка Калин Христов. По-вероятно е точно Христов да стане гуверньор на БНБ, коментираха снощи източници от банковите среди.

Реформаторите искат международно разследване

Реформаторският блок ще търси възможност за изслушване на новия директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. Това стана ясно след срещата на Радан Кънев с финансовия министър Владислав Горанов и самия Миленков. От блока очакват новият шеф на фонда да представи "една разумна програма за действие". Реформаторите настояват също да се ангажира международна разследваща компания, която да проследи сделките с активи на КТБ.

Веднага след като стана ясно за назначението на Миленков, от РБ реагираха остро, защото рокадата не била съгласувано с тях.

След срещата с Горанов Кънев заяви, че е получил съдържателно обяснение. "Дали е най-доброто или не е, то е, че в такива критични моменти е добре да се действа бързо, за да не се дава възможност заинтересовани лица да реализират своите планове. Дали такова оправдание е подходящо е друг въпрос, но то е резонно", коментира Кънев аргументите на Горанов.

Той заяви, че не познава Миленков, но Реформаторите не познавали повечето хора в държавата.

Спряха делото за фалита заради жалба на "Бромак"

Делото за несъстоятелност на КТБ спира временно в Софийския градски съд. Причината е постъпило в сряда в деловодството уведомление за подадена жалба от "Бромак" ЕООД във Върховния администартивен съд срещу отнемане на лиценза на КТБ, съобщиха от СГС. ВАС е уведомил в сряда градския съд за жалбата. Подаването на тъжбата спира по закон производството по несъстоятелност в СГС, докато приключи административноправният спор във ВАС. "Бромак" ЕООД е собственост на Цветан Василев, който бе собственик и управител и на КТБ, а в момента е разследван за престъпления по служба и пране на пари. Междувременно вчера от ВАС съобщиха, че е постъпила жалба и от Орлин Кънев срещу решението на БНБ за отменяне на лиценза на КТБ. Според запознати, има и още няколко жалби, които ще бъдат внесени в съда.

Спирането на делото по несъстоятелност не блокира плащането от Фонда за гарантиране на влоговете в банките на вложителите.

Първият трансфер ще е безплатен за хората

Бойко Борисов, премиер

В 9 банки ще се извършат плащанията /на защитените депозити от КТБ - б. ред/, за да няма спорове, а от страна на полицията ще вземем необходимите мерки да бъдат охранявани допълнително. Всички клонове имат синхрон да работят максимално бързо и без гафове, за да пестят нервите на хората. То няма да е безплатно за нас, а ще бъде безплатно за хората, първият трансфер ще им бъде безплатен. Сиреч, ако човек иска от една банка да ги прехвърли в друга банка, да му е безплатен първият трансфер. Няма да му бъде начислявана съответната такса. Сега върху Миленков пада тежкото управление с активите да се разпореди и те да дойдат в полза на държавата. Г-н Миленков сега с Влади Горанов да отидат в парламента, представете се там и на Радан Кънев, и на коалиционните ни партньори, кажете, че имате пълната подкрепа на асоциацията на банките, не сте анонимен човек. Направили сме го бързо, защото искам бързо да приберем парите на държавата.

Патрулка до всеки клон

До всеки клон на всяка една от банките, където ще се разплащат парите от КТБ, ще има по една патрулка, научи "Стандарт". Премиерът Бойко Борисов заяви, че полицията ще вземе необходимите мерки да бъдат охранявани допълнително банките и хората да не изпитват притеснения. За да няма напрежение, МВР ще осигури допълнителна охрана и полицаите ще бъдат инструктирани да помагат на всички, които се страхуват или притесняват за парите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай