Лихвите по влогове на граждани пълзят нагоре

Лихвите по влогове на граждани пълзят нагоре | StandartNews.com

Лихвите по новите левови депозити на граждани пълзят бавно нагоре за трети пореден месец (от ноември 2015 г. насам), сочат данните на БНБ. През януари нови срочни депозити на домакинствата са откривани при годишна лихва от 1,51%, което е с 0,03 процентни пункта повече, отколкото лихвата по откритите през декември влогове. Натрупаното увеличение на лихвите по левовите депозити за последните три месеца е с 0,1 процентен пункт. Това нарастване е твърде незабележимо, но при покачване в три поредни месеца може да се говори за тенденция.

Не така стоят нещата при депозитите на хората в евро, където лихвите продължават да падат. През първия месец от годината нови влогове на домакинствата в евро са се откривали при лихва от 1,09%. Това е по-малко с 0,08 процентни пункта спрямо лихвите от декември и намаление с 0,1 процентен пункт спрямо ноември. Разбира се, при сравнение на годишна база, сривът на лихвите е по всички депозити и е доста по-чувствителен.

При спестяванията на фирмите лихвите падат както по левовите, така и по влоговете в евро. През януари бизнесът е откривал левови влогове с лихва от 0,26% (месечен спад с 0,24 пр. п.), и депозити в евро с лихва от 0,58% (спад с 0,04%).

През януари лихвите по новите левови заеми за покупка на жилища продължават да падат - до 5,29%, при 5,44% за декември. До 5,9% падат и лихвите по заемите за жилища в евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай