Купуват 1000 коли на ток за чиновници (ОБЗОР)

Купуват 1000 коли на ток за чиновници (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сделката се субсидира с 1 млн. лв. от Националния доверителен екофонд

Френска компания е заявила желание да сглобява електромобили в Бургас и София. Това стана ясно на брифинг, даден от екоминистъра Ивелина Василева и кмета на Бургас Димитър Николов.

Стартираме първата по рода си у нас програма, с която ще стимулираме закупуването на 1000 електромобила от публичните администрации, обясни министър Василева. Става дума не само за подмяна на автомобилния парк на Министерски съвет и централната държавна администрация, но и за нейните регионални подразделения, както и за всички общински администрации, обясни тя. За целта ще бъдат заделени 1 млн. лв. от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), с които ще се осигури частично субсидиране за закупуване на електромобилите, обясни тя. "Целта е да стимулираме администрациите да пристъпят към закупуване на електромобили. Много се надявам с това те да дадат пример и на гражданите, тъй като у нас все още е изключително малък броят на електромобилите. Важно е да се работи в посока мотивиране на хората за използване на такива екоавтомобили", каза Василева.

Кметът Николов пък заяви, че делегация от Бургас е била на посещение във Франция при производител на електромобили. От компанията заявили намерения в София и Бургас да бъде извършено сглобяването на автомобилите, като французите се интересували и от възможностите на пазара на електромобили на Балканите.

Заложените в НДЕФ за 2016 г. средства са 15 млн. лв. 14 млн. лв. от тях са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, а 1 млн. - за стартиране на пилотна програма за стимулиране закупуването на електромобили. Моделът ще бъде взаимстван от Австрия и Германия, където такива програми работят успешно от години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай