Карти вместо ваучери за евтино гориво

Карти вместо ваучери за евтино гориво | StandartNews.com

84 млн. лева за дизел за комбайните в бюджет 2015

Карти с чип ще сменят ваучерите, с които в момента се разпределя евтиното гориво за фермерите. Картите, които са подобни на дебитните, ще се зареждат с определено количество пари. Сумата ще отговаря на количеството гориво, което се полага на съответния фермер в зависимост от използваните машини и обработваните площи. С картата земеделците ще могат да зареждат гориво на всяка бензиностанция в страната и да плащат на ПОС терминал както с обикновена дебитна карта. Това съобщи за "Стандарт" зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Той уточни, че идеята за въвеждане на новия начин за разпределяне на субсидирания дизел все още е на етап на обсъждане. Промяната ще улесни самите производители, но ще изисква сериозна предварителна работа от страна на администрацията. Преди да се въведат картите, трябва да се възложи поръчка за тяхното изработване. Тя трябва да премине през всички процедури, предвидени по Закона за обществените поръчки. След това самият контрол ще е много по-лесен, по-удобно ще е и за фермерите, убеден е Грудев.

Проектобюджетът за следващата година предвижда 84 млн. лв. да бъдат отпуснати за евтиното гориво на фермерите. Мярката за подпомагане не се нуждае от допълнителна нотификация от страна на Брюксел и може да се прилага и в следващите пет години. Това обаче ще се случи само ако в бюджета има достатъчно средства, уточни Грудев. Той каза, че не е необходимо допълнително одобрение от страна на Европейската комисия за въвеждането на карти вместо ваучерите, които се ползват в момента.

Последни дни за земеделците да изберат данъците си

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им през 2015 г. Това право е за физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители. В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация до 31 декември на предходната година, припомниха от НАП. За 2015 г. срокът за подаване на декларацията е 31 декември тази година. Ако се облагат като ЕТ, фермерите могат да намаляват доходите си с направените разходи, но дължимият данък е в размер на 15% върху реализираната печалба. Ако се облагат като физически лица, фермерите плащат данък от 10% върху дохода си, намален с нормативно признатите разходи. Например за доходите на регистрираните земеделски производители от продажба на произведени непреработени продукти, нормативно признатите разходи са 60%. За доходите от продажбата на преработени продукти от селското стопанство, нормативно признатите разходи са 40%.

Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ, като веднъж подадена, декларацията важи за целия 5-годишен период, през който лицето ще се облага по реда, предвиден за ЕТ. Образец на декларацията има на сайта на приходната агенция nap.bg и в офисите за обслужване на НАП в цялата страна. Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в местния офис на Агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Документът може да се изпрати и по пощата. Повече информация за попълването и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай