Искров с оферта за висок пост в Солун

Искров с оферта за висок пост в Солун | StandartNews.com

Черноморската банка за търговия и развитие чака вицепрезидент от България

Гуверньорът на БНБ Иван Искров е получил оферта за висок пост в Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). И до седмица ще депозира оставка като управител на БНБ. Това съобщиха първо пред "Стандарт" високопоставени източници от Министерския съвет. Ключови фактори от Министерството на финансите също посочиха, че е въпрос на дни Искров да подаде оставка. И не отрекоха, че банкерът ще влезе в ръководството на международна финансова институция, като посочиха поста вицепрезидент.

Централата на ЧБТР е позиционирана в Гърция, а институцията подпомага икономическото развитие на страните от региона. В основаването й влизат Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. На 23 юли тази година правителството на Пламен Орешарски направи предложение до президента на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) за назначаване на представител на Република България за вицепрезидент и за определяне на зам.-управител за Република България в банката. И кабинетът прие решение Нина Ставрева да поеме поста вицепрезидент, а позицията зам.-управител за Република България да бъде поета от Гергана Беремска - директор на "Международни финансови институции и сътрудничество" в Министерството на финансите. Според решение на Съвета на директорите на ЧБТР страната ни следва да предложи кандидатура за вицепрезидент по операциите на банката за периода 2014-2018 г.

Позицията е на ротационен принцип между страните членки в ЧБТР и е с мандат от 4 години.

Оставката на Искров като управител на БНБ се коментира от няколко месеца, а за негови наследници се спрягаха проф. Валери Димитров и сегашният подуправител на Централната банка Калин Христов. По-вероятно е точно Христов да стане гуверньор на БНБ, коментираха снощи източници от банковите среди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай