Искров: КТБ може да се отвори само с политическо решение

Искров: КТБ може да се отвори само с политическо решение | StandartNews.com

София. Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката. Това каза управителят на Българската народна банка Иван Искров пред БНТ.

„Единственият, все по- теоретичен за нас, вариант е сегашните акционери да дойдат, да изсипят една торба пари в размер на 6 милиарда и половина, да ги преведат по сметките в Централната банка. Съответно, да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката. Но вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, чиито имидж ние се опитваме да пазим – това е Държавният резервен фонд на Султаната Оман, от самото начало, та и до назначаването на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на Народното събрание", каза още Искров.

По думите му БНБ никога не се е лутала в търсенето на решение, а от самото начало, в консултация с Европейската комисия и правителството на Република България е презложила вариант на решение.

„След като политиците не намериха в остра предизборна конфронтация тогава желание да подкрепят такова предложение, ние продължихме по реда, който е стриктно описан в Закона за кредитните институции. Ние не можем да надскачаме закона. Не можем да правим нещо различно, което е описано в закона. А то е това, което се прави от квесторите", обясни Искров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай