Фондът на фондовете търси посредници за дялови инвестиции

Фондът на фондовете търси посредници за дялови инвестиции | StandartNews.com

„Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете) стартира провеждането на пазарни консултации във връзка с подготовката на условия и документи за избор на финансови посредници за изпълнение на финансов инструмент за дялови/квазидялови инвестиции „Фонд за технологичен трансфер и иновации", съфинансиран със средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност".

Пазарните консултации започват само четири месеца след като ФМФИБ ЕАД подписа финансово споразумение с Управляващия орган на ОПИК с общ бюджет за финансови инструменти за дялови инвестиции в размер на 150 млн. евро., припомнят от МФ. От тях бюджетът за „Фонд за технологичен трансфер и иновации" е 30 млн. евро, като към него е предвидено привличане на частно съфинансиране с размер от 10 до 30 процента. Така общият ресурс, на който българската икономика ще може да разчита по линия на финансовите инструменти с европейски средства за стимулиране на иновациите и постигане на технологичен напредък, ще бъде поне 33,3 млн. евро. Консултациите са насочени към инвестиционната общност, пазарните участници и други заинтересовани страни като например фонд мениджъри, инвеститори, управляващи органи и др.

Фондът за технологичен трансфер е нов инструмент не само за България, но и за Европа и ФМФИБ ЕАД разчита пазарната консултация да доведе до оптимизиране структурата на финансовия инструмент, отчитайки актуалната ситуация на пазара и специфичните нужди на потенциалните финансови посредници, частни инвеститори и предприятията, търсещи достъп до финансиране.

Инвестиционният фокус на Фонда за технологичен трансфер ще бъде информационни технологии, фармация и биотехнологии, мехатроника, нано- и чисти технологии, както и креативни индустрии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай