2016: Инвестирайте в акции и имоти

2016: Инвестирайте в акции и имоти | StandartNews.com

Ниската лихва по депозитите ще изкара парите от банките

- Спадът от 30% на SOFIX дава позитивен сигнал за цените в краткосрочен план, твърдят анализатори

- Очакват 15% ръст на сделките с жилища и раздвижване на кредитирането

Инвестициите в акции и имоти ще са най-печеливши през 2016 г., сочат прогнозите на анализаторите. Хората ще търсят алтернативи за парите си заради ниската доходност по банковите влогове. Една от тях ще е Българската фондова борса. Търгуваните там книжа, които поскъпнаха през изминалата година, ще продължат да се покачват и през новата 2016 г., защото компаниите показват много добри резултати и се очаква да развиват бизнеса си. Акциите, които паднаха, вероятно ще възстановят част от загубите си. Може да очакваме 20-30% ръст на борсата у нас, когато икономиката покаже подобрение и ако няма сътресения на световните пазари, прогнозира за "Стандарт" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг. Според него акциите са най-перспективната инвестиция на фона на кризата в суровините и вероятността облигациите да продължат да падат поради повишаването на лихвите в САЩ. "Инвеститорите насочиха доста пари към европейските книжа в очакване на плюсовете от евтиното евро върху бизнеса. Това не се случи и вероятно положителните ефекти ще се видят в бъдеще. На американския пазар има няколко интересни сектора - финансите и високите технологии, например. Те ще имат по-добро представяне, но не мисля, че и европейските акции ще изостават така, както през 2015 г.", каза Цачев.

През първите месеци на 2016 г. обаче цените на акциите на БФБ може да продължат да падат. През цялата 2015 г. основният измерител на БФБ - индексът SOFIX, успя само за момент да обърне негативния си тренд, като това беше през март 2015 г. От началото на спада си през април 2014 г. до последните дни на декември 2015 г. индексът е реализирал загуба от около 30%, коментира Благовест Крачев, Брокер в ИП Карол АД. Според него всичко това идва на фона на силно негативни събития, които пряко влияят върху фондовия пазар в България, като фалита на КТБ и опитите за национализация на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. "В този ред на мисли, спад от 30% при SOFIX на практика не говори за сериозни негативни дългосрочни последици за фондовия ни пазар, а дори напротив - дава силно позитивен сигнал за развитието на цените в краткосрочен план през 2016 г. Въпреки това обаче е твърде вероятно спадът в цените да продължи и през следващите месеци, тъй като в момента няма никакъв интерес както от местни, така и от чуждестранни инвеститори, а дори напротив - наблюдава се отлив на български пари към чуждестранни борси и активи", коментира той. В същото време обаче има силен интерес към инвестициите в акции и облигации поради незначителните лихви по депозитите в банките, което в даден момент ще се пренесе и на БФБ, отбелязва Крачев.

Според Георги Георгиев, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт", акциите вероятно ще продължат да бъдат един от най-предпочитаните активи през 2016 г. въпреки немалкото предизвикателства, пред които са изправени - като сериозните въпросителни пред растежа на китайската икономика, ниските цени на суровините и нарасналите геополитически рискове. По думите му решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) най-накрая да повиши лихвените нива за първи път от 9 години насам, кореспондира със силното представяне на американската икономика и очакванията за засилване на глобалния растеж. "Европейските акции продължават да изглеждат най-атрактивни за инвеститорите през 2016 г. Подобряването на макроикономическите индикатори на страните от Стария континент, наред с далеч по-добрите пазарни съотношения, на които се търгуват, им дават предимство спрямо останалите развити пазари (САЩ, Япония). Слабото евро също е позитивно за компаниите в Европа. Изключително силно подценени остават развиващите се пазари като Бразилия и Русия, които претърпяха големи загуби през последните години в следствие на слабото представяне на суровините", заяви той.

През 2016 г. се очаква увеличението на броя на сделките с имоти да продължи. Ръстът ще бъде поне с 15%, коментира пред "Стандарт" Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията за недвижими имоти "Адрес". Тенденцията за ръст на сделките с имоти започна от лятото и есента на 2015 г. Това доведе и до увеличение на цените на някои имоти, каза Илиана Василева от сдружение "Брокери на имоти". "Смятам, че през 2016 г. тази тенденция ще се запази. Банките много ни помогнаха, защото свалиха лихвения процент по депозитите и това рефлектира върху инвестициите на хората за доходност от наеми", заяви тя. Предстои плавно повишение в цените, отчита и Калоян Богданов. По думите му през 2015 г. в големите градове ръстът беше между 8% и 10%, а можем да считаме, че това ще продължи и през новата 2016 г. Според него се очаква да има увеличение и на сделките с цел инвестиция. В момента покупката на имоти като инвестиция са около 15-20% от всички сделки. Смятам, че през 2016 г. ще бъдат поне 20-25% за големите градове, обясни Богданов. Според него ще има активизация в ценовите сегменти от 70 000 до 100 000 и над 100 000 евро, както и намаляване на отстъпките в сделките с имоти. "Сега около 70% от сделките са с минимална отстъпка - от 1000 до 4000-5000 евро, като повечето са около 1000 евро. Като това ще се запази и през новата година", каза Богданов. Той добави, че досега около 60-70% от сделките се случваха със спестени от купувача пари. А през 2016 г. очаква поне с 10% да нараснат сделките, които ще се сключват с ипотечен кредит.

Най-търсените жилища ще останат тези, които са най-добри от инвестиционна гледна точка - тухлен апартамент в порядъка на 50-60 кв. м., който бързо се отдава под наем, носи добра доходност и респективно после бързо се препродава, смята Илиана Василева. "Тенденцията е с падането на лихвите по кредитите, хората, които досега са се притеснявали да изтеглят заем за жилище, вече да го правят и се забелязват повече сделки за по-големи - тристайни и четиристайни апартаменти. Хората теглят пари, за да могат да устроят семействата си в по-големи и по-удобни жилища", заяви Илиана Василева.

Усеща се и раздвижване в строителството. Отново доста строителни компании започнаха да търсят парцели, коментира Илиана Василева. Вероятно и в тази посока ще има положително развитие през новата година, прогнозира тя. През последните няколко години там по-скоро имаше застой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай