200 млн. евро заем за европроекти

200 млн. евро заем за европроекти | StandartNews.com

Рамково споразумение за заем в размер на 200 млн. евро между България и Банката за развитие на Съвета на Европа, одобри Министерският съвет. Парите ще се използват за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средствата от ЕС по оперативните програми. С решението на МС се упълномощава министърът на финансите да проведе преговорите и да подпише споразумението.

Заемът от Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) ще подпомага усвояването на средствата от европейските фондове, като частично ще покрива българския принос във финансиране изпълнението на инвестиционни проекти, изпълнявани по оперативните програми „Региони в растеж", „Развитие на човешките ресурси" и „Наука и образование за интелигентен растеж".

Заемът се предоставя при много благоприятни финансови условия, като банката не начислява допълнителни такси и комисионни. Средствата се усвояват на траншове и постъпват в централния бюджет. Отделните траншове по години се обвързват с разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране и се предвиждат по закона за държавния бюджет за съответната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай