Търсят варианти за по-ниска цена на електричеството

Търсят варианти за по-ниска цена на електричеството  | StandartNews.com

Реформи в сектор "Енергетика" могат да доведат не просто до задържане на цената на електричеството, а и до нейното намаляване. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

"Ако преговорите с AES "Гълъбово" и "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3" бъдат успешни, това ще намали цената на енергийния микс, който плаща НЕК, и ще доведе до редукция на цената за крайния потребител", коментира тя. Петкова обясни, че със законодателни промени, които ГЕРБ подготвя, от микса ще бъдат извадени и топлоцентралите, които произвеждат електричество по неефективен начин.

"Ако това се случи, дефицитът в НЕК ще бъде свит, а това ще доведе до успокоение на цената на тока", допълни още енергийният министър.

Тя коментира и проекта "Южен поток". "Той е спрян на политическо ниво и ангажиментите на България остават без промяна - т.е. газопроводът може да бъде построен при спазването на европейските правила", категорична бе Теменужка Петкова. Засега проектната компания "Южен поток - България" ще продължава да работи, докато България не получи официалната позиция на съакционера "Газпром" за бъдещето на проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай