Стартираха преговорите за газова връзка на Балканите

Стартираха преговорите за газова връзка на Балканите | StandartNews.com

България и Македония започнаха същинските разговори по изграждането на директно газово трасе между двете страни.

Съвместна работна група, начело с ресорните министри на двете страни Теменужка Петкова и Крешник Бектеши, проведе в София първото заседание по строежа на тръбата. Двамата са обсъдили основните проекти, по които работи България в газовата сфера. Акцент в разговора е поставен върху изграждането на междусистемните връзки на България с Румъния, Сърбия и Гърция.

До края на този месец предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на българо-гръцката газова връзка, съобщи Петкова. Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация.

"Липсващата инфраструктура е основен проблем за Македония. За нас е нужна още една газова връзка с България, за да не зависим само от един източник, отбеляза македонският министър.

Съвместната работна група, която заседава днес в София, ще проучи възможностите за развитие на нова връзка между газовите системи на двете страни. Припомняме ви, че развитието на инфраструктурата е вследствие на подписано споразумение при посещението на министър Петкова в Скопие на 1 август 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай