Стартираха преговорите за газова връзка на Балканите - Енергетика - Стандарт Нюз


14:05 ч.

24.10.17

1 мин.

0

0

0

Стартираха преговорите за газова връзка на Балканите

от редактор |

Стартираха преговорите за газова връзка на Балканите

България и Македония започнаха същинските разговори по изграждането на директно газово трасе между двете страни.


Съвместна работна група, начело с ресорните министри на двете страни Теменужка Петкова и Крешник Бектеши, проведе в София първото заседание по строежа на тръбата. Двамата са обсъдили основните проекти, по които работи България в газовата сфера. Акцент в разговора е поставен върху изграждането на междусистемните връзки на България с Румъния, Сърбия и Гърция.


До края на този месец предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на българо-гръцката газова връзка, съобщи Петкова. Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация.


"Липсващата инфраструктура е основен проблем за Македония. За нас е нужна още една газова връзка с България, за да не зависим само от един източник, отбеляза македонският министър.


Съвместната работна група, която заседава днес в София, ще проучи възможностите за развитие на нова връзка между газовите системи на двете страни. Припомняме ви, че развитието на инфраструктурата е вследствие на подписано споразумение при посещението на министър Петкова в Скопие на 1 август 2017 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент