Променят статута на "Южен поток"

Променят статута на "Южен поток" | StandartNews.com

Българският морски участък от газопровода може да се преквалифицира като "добивен"

Българският морски участък от "Южен поток" може да се преквалифицира като "добивен". Това съобщи от София агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, запознат с проведените в Москва преговори между руския енергиен министър Александър Новак и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Добивният статут на газопровода би решил проблема с ограниченията на Третия енергиен пакет на ЕС, обяснил източникът пред ИТАР-ТАСС и допълнил, че обсъждането на статута на газопровода, минаващ през наши териториални води, все още продължава.

Според нормативите на ЕС газопроводите, свързани с находища в шелфа (конкретно на страни като Германия, Франция и Белгия) имат особен статут на "добивни" и не трябва да отговарят на изискването на Третия енергиен пакет за задължителен достъп на трети лица до тях. Компанията OMV - партньор на "Газпром" в "Южен поток" на австрийска територия, има разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в българския шелф. Затова един построен от OMV газопровод в шелфа може да бъде включен в "Южен поток" чрез преотстъпване на права.

Междувременно "Газпром" обвини ЕК, че блокира "Южен поток" по политически съображения, съобщи ИТАР-ТАСС. "Изглежда, че ЕС е готов сам да се простреля в крака, като блокира проект, който ще увеличи енергийната му сигурност и ще удовлетвори растящата нужда от внос на енергоресурси", казва представителят на "Газпром" Сергей Куприянов в писмо до редакцията на в. "Файненшъл Таймс". За разлика от северните страни членки на ЕС, които ще спечелят от по-безопасните доставки чрез "Северен поток", страните от Югоизточна Европа нямат алтернативен маршрут, посочил Куприянов и допълнил, че транзитът през Украйна ще остане рисков и поради факта, че модернизацията на украинската газопреносна система се оценява на 19,5 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай