10:50 ч.

03.08.18

2 мин.

0

0

0

Министър Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод за Турция

от редактор |

Министър Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод за Турция

Енергийният министър Теменужка Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод за Турция.


"Булгартрансгаз" ще въведе в експлоатация разширението на връзката за южната ни съседка.


Изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитета на съществуващата транзитна газопреносна мрежа.


След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14
млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно.


Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока - от Турция към България.


Дейностите са част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на газопреносната система, определена като проект от общ интерес за Европейската комисия.


В средата на юни т.г. премиерът Бойко Борисов, който участва в церемонията по откриването на газопровода TANAP в град Ескишехир от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, заяви: С откриването днес на ТАНАП и интерконекторите ние намерихме начин да докараме азерския газ". Проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция, допълни той.


С изграждането на газовия участък Лозенец - Недялско капацитетът на транзитния газопровод за Турция ще достигне от 14 до 15,7 млрд. куб.м газ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който преди една госдина заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, инспектира проекта.
"Доволен съм, че догодина по това време ще имаме към газовия хъб газови връзки и в двете посоки", отбеляза премиерът. Той подчерта и активната работа по интерконекторите със Сърбия и Гърция.


На откриването днес са поканени премиерът Борисов и министърът на енергетиката на Турция.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент