Милер вещае студена зима за Украйна

Милер вещае студена зима за Украйна | StandartNews.com

Украйна няма да има време да зареди газохранилищата си, преди да се наложи извличането на газ от тях заради увеличеното потребление през зимния сезон. Това заяви във вторник председателят на управителния съвет на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милер.

"За времето, което остана до началото на използването на газа от подземните хранилища, Украйна вече няма да успее да зареди (в тях) необходимото количество", каза Милер по време на международния Петербургски газов форум. "Трябват й 18 милиарда кубически метра, по-добре 20 милиарда. Естествено, всички разбират, че това няма да стане. Това е свършен факт", обясни Милер. Той напомни, че "тези рискове, които са възможни в случай на рязко захлаждане - те остават". "Прогнозата е, че зимата ще бъде студена", добави шефът на "Газпром".

Междувременно Румъния съобщи, че доставките на синьо гориво от Русия във вторник отново са били намалени. По думите на делегирания министър на енергетиката Ръзван Николеску, доставените количества са намалели с 18% спрямо количествата, определени въз основа на исканията на бенефициентите в Румъния. Той уточни, че става въпрос за под 0,2 милиона кубически метра дневно и подчерта, че няма причина за безпокойство. Това е най-голямото намаление на доставките на руски газ за Румъния, откакто Газпром започна да прилага тази практика, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Междувременно Европейският съюз призова Сърбия да съобрази газовото си законодателство с европейското в областта на енергетиката. Това се посочва в годишния доклад на Еврокомисията за постиженията на страните от Западните Балкани по пътя към ЕС. Комисията препоръчва на Белград да работи за отпадането на свързаността в газовия сектор, т.е. за отделянето на собствениците на горивото от собствениците на преносната система. Препоръчва се приоритетното преструктуриране на дружеството "Србиягаз".

ЕК коментира и строителството на проекта "Южен поток". Комисията припомня, че вече е посочила необходимостта от осигуряването на достъп на трети страни до газопреносните мрежи. Затова и изграждането на проекта е било замразено и споразуменията трябва да бъдат предоговорени.

"Газпром" взе най-голямото хранилище в Западна Европа

Най-голямото подземно газово хранилище в Западна Европа, разположено в Реден, Германия, става собственост на "Газпром". Това разкриха пред немската агенция dpa от Wintershall - дъщерна фирма на концерна BASF. Договорът с "Газпром" не попадна под действието на санкциите, наложени от ЕС на Русия заради кризата в Украйна, отбелязва focus.de.

Предаването на хранилището в ръцете на руския газов гигант е част от мащабна сделка по обмяна на активи между BASF и "Газпром", сключена през декември 2013 г. и утвърдена още тогава от ЕК.

Според сделката, "Газпром" ще увеличи до 100% дела си в съвместните компании за търговия и съхраняване на газ в Европа Wingas, Wieh и Wiee, а също така ще получи 50% от Winz, която проучва и добива въглеводород в Северно море. През 2012 г. на тези активи се падна около 10 млрд. евро от общия обем продажби на BASF и 500 млн. от общия обем продажби на EBITDA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай