ЕРП-та плашат с режим на тока

ЕРП-та плашат с режим на тока | StandartNews.com

Не им достигат средства за инвестиции в мрежата

София. Режимът на тока е все по-реален, заявиха от електроенергийните предприятия (ЕРП). Причината е, че макар и цената на тока да скача с близо 10% от 1 октомври, средствата за поддръжката на разпределителнитe мрежи все повече намаляват.

За вероятността да останем на тъмно през зимата предупреди още преди два месеца вицепремиерът Екатерина Захариева. Дори и при новата по-висока цената на тока от 1 октомври ЕРП-та декларират, че не им достигат средства за инвестиции в мрежата.

От ЧЕЗ коментираха, че едва 0,7% от стойността на фактурите за ток на битовите абонати остават в компанията и че делът й в цената на тока намалява от 13% през 2006 до 0,7% през 2014 г. "ЧЕЗ Електро" отчита загуба от 6,6 млн. лв., а "ЧЕЗ Разпределение" - 4,9 млн. лв. Подобнf е положението и в останалите ЕРП-та.

За да поддържа мрежата в нормално състояние, EVN всяка година трябва да инвестира 130 млн. лв. Вложенията обаче са двойно по-малки, защото инвестиционните програми не се признават от ДКЕВР, обясниха от компанията и допълниха, че негативният ефект ще се прояви през следващите години, когато аварийността ще зачести и режимът на тока ще стане реален.

От "Енерго-Про" обясняват, че мрежата им е в най-тежко състояние в страната и инвестициите в нея трябва да са най-сериозни. ЕРП-тата приветстват вдигането цената на тока като позитивна стъпка към оздравяване на системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай