Азерите питат за газ и ТЕЦ-ове

Стойнев и Йотингер с тайни разговори по телефона

Азерите питат за газ и ТЕЦ-ове | StandartNews.com

София. Азербайджан има интерес да инвестира в наши ТЕЦ-ове, както и в газопреносната мрежа на страната. Toва стана ясно след срещата между министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, българския му колега Драгомир Стойнев и премиера Пламен Орешарски. Азерите питат за всички възможности за развитие на газовата индустрия в страната ни чрез модернизиране на трасетата у нас, както и евентуално увеличаване на капацитета за съхраняване на природен газ в хранилището в Чирен. "Азербайджан би могъл да участва в реализирането на този проект при привлекателни условия", изтъкна енергийният министър Алиев. Неговата страна има интерес и към инвестиции в родните ТЕЦ-ове. Натиг Алиев засегна и темата за строежа на южния газов коридор, като изтъкна, че той ще гарантира определени доставки на газ в Европа.

Азербайджан продължава да е готов да доставя природен газ на България. Все още обаче няма достатъчно надеждни транзитни коридори, по които да премине този газ, беше изводът от срещата между Орешарски, енергийния министър Драгомир Стойнев и министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. Тази сутрин министър Алиев, който е на официално посещение у нас, се е срещнал на "четири очи" с министър Стойнев. Обект на следобедния разговор на тема "Енергетика" е била и възможността за внос на втечнен газ.

По думите на Алиев 50 млрд. евро са необходими за изграждането на новите транспортни линии, които да свържат Каспийския регион със страните от Югоизточна Европа, сред които Турция, Албания, Италия и Гърция.

Стойнев пък заяви, че до края на тази или началото на следващата година трябва да започнат конкретните строителни действия на интерконекторната връзка с Гърция. Именно по тази връзка ще преминава договорените през септември 1 млрд. кубически метра природен газ от консорциума "Шах Дениз".

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е провел разговор по телефона с икономическия министър Драгомир Стойнев, стана ясно от думите на министъра. Той отказа да съобщи какво са обсъждали двамата. Неотдавна Йотингер поиска обяснения за промените в енергийния закон, които засягат изграждането на газопровода "Южен поток". Възможно е разговорът да е бил заради ситуацията в Украйна и заплахата от криза с енергийните доставки. Преди дни Йотингер обясни в интервю, че разработва план, който ще подпомогне Киев в плащането на сметките за доставки на природен газ. Еврокомисарят подчерта, че няма основания за паника относно прекъсването на газовите доставки от Русия за Европа и увери, че ЕС ще помогне на Украйна да се издължи към Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай