Руски специалист: Оборудването за АЕЦ е уникално, България трябва да плати

Руски специалист: Оборудването за АЕЦ е уникално, България трябва да плати | StandartNews.com

Москва. Оборудването за всяка атомна електроцентрала е индивидуално и България трябва да плати разходите за него. Това заяви Сергей Кондратиев, завеждащ сектор в икономическия департамент на Фондация "Институт по енергетика и финанси", за иска на "Атомстройекспорт" от 1 млрд. евро към страната ни заради прекратяването на проекта за строителство на Белене. Руската компания увеличи размера му преди броени дни. Българското правителство пък реагира остро на това искане и го окачестви като грабеж.

Общата сума, предвидена за разходите по оборудването на АЕЦ "Белене", постоянно нарастваше,трябва да се разбере, че тези пари биха могли да бъдат насочени и към друг проект, а на практика се случи нещо, което в капиталното строителство се нарича умъртвяване на ресурсите, обясни Кондратиев.

Предположението, че "Атомстройекспорт" може да използва това оборудване в други обекти, например да го продаде на китайците или индийците, е умозрително, заяви още той. Според него това е една много неприятна ситуация не само за Русия, но и за България, която се опитва да развива атомна енергетика. Тя неизбежно ще се отрази и на строителството на блока в АЕЦ "Козлодуй". Текущото съдебно дело с Русия може да даде на потенциалните инвеститори негативен сигнал – едва ли някой друг ще поиска да инвестира в български проект, смята Кондратиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай