Офшорка продава първото ни кино

"Модерен театър" е собственост на израелеца Офер Мирецки

Офшорка продава първото ни кино | StandartNews.com

София. "Минаваме Лъвов мост и се озоваваме право в КИНОТО с главни букви. Кино "Цанко Церковски" - това си е МОЕТО кино. Пред него продават фруктов сладолед. А отстрани са залепени най-вкусните милинки на света! Правеха ги на място, винаги бяха топли, а отвън се разнасяше такава миризма, че и сега огладнявам. Над киното имаше голям транспарант, на който едни не съвсем талантливи художници изписваха името на новия филм и се опитваха да нарисуват сцена от него".

"Имаше някаква собствена атмосфера почти аристократична, въпреки комунистическото име, което му беше наложено през годините. Още си спомням огромната навалица за някой интересен филм, дългите опашки пред касите, купуването на билети две седмици по-рано, надлъгването с лелките касиерки и разпоредителки, че имаш 14 години, за да те пуснат, ако филмът беше забранен за деца. Време, в което ходенето на кино беше един малък празник. И колко е тъжно да го гледаш сега така запустяло и оставено на произвола."

Това са спомените на софиянци за първото кино у нас и едно от първите в Европа - "Модерен театър", което се казваше "Цанко Церковски" през годините на соца. Киното е затворено през 2003 г. Оттогава до днес сградата с прекрасна фасада, която е със запазени елементи в стил Виенски сецесион, е оставена на произвола на съдбата и атмосферните влияния. Според хората, живеещи на столичния булевард "Мария Луиза", които всеки ден гледат как клошари съсипват 105-годишното здание, причината за окаяното му състояние е, че многобройните му собственици не могат да се разберат помежду си след реституцията.

Но ето че картината се прояснява и "Модерен театър" скоро може да има нов стопанин. Както "Стандарт" вече съобщи, сградата, която е паметник на културата, се продава, като началната цена е 2,3 млн. евро. Продавачът е фирма на израелеца Офер Мирецки, а имотът най-вероятно е част от "Оркид лоджистикс центърс". Фирмите на Офер Мирецки са регистрирани в офшорната зона Сейнт Винсент и Гренадини. Допреди 2 години имотът е бил собственост на дружество "Кохав", управлявано от Офер Мирецки. Съдружници в него са израелската фирма "България дивелъпмънт и туризъм" и "Крокет", отново регистрирано в Сейнт Винсент и Гренадини. Съотношението между двете дружества в собствеността на капитала е 70 към 30.

На практика "Модерен театър" се продава от октомври 2012 г. В момента има трима кандидати за купувачи - една международна компания и няколко български предприемачи. Плановете им са различни - да превърнат културната светиня в кабаре, ресторант или офис сграда.

"Очакваме преговорите да бъдат финализирани през септември", съобщиха близки до фирмата продавач. Имало шанс двете страни да си стиснат ръцете до средата на месеца.

"Не съм упълномощена да давам информация по сделката", коментира Калина, посочена като лице за контакт във фирмата.

Снимките от вътрешността на сградата показват, че тя е в крайно лошо състояние. Навсякъде се въргалят отломки от обзавеждането, подът на предишния разкошен киносалон е обсипан със счупени стъкла. Това обаче не плаши кандидат-купувачите. Защото освен прекрасна сграда на пъпа на София, те ще купят историята, спомените и усмивките на много столичани.

Тютюнев фабрикант открива салона

Финансира първия БГ филм "Българан е галант", издава шлагерите на Ари

На "Мария Луиза" се помещава една от най-магичните сгради на София. В тъмния салон вълшебството на движещите се образи омайва хиляди зрители в протежение на почти целия ХХ век. Зданието е построено именно за нуждите на седмото изкуство. "Модерен театър" е създаден в София от италианеца Карло Вакаро, който се установил за постоянно в България през 1901 г. В Пловдив Вакаро създава най-голямата тютюнева фабрика в България и е сред основателите на Пловдивския панаир.

15 години след като братя Люмиер започват своите кинопрожекции, италианецът възлага на архитект Димитър Начев да превърне двуетажната жилищна сграда в съвременен киносалон. През 1907 г. постройката е завършена и представлява зала на две нива - партер и балкон, с 600 места. Киното е оборудвано с най-добрите за времето си прожекционни апарати, както и с екран с размери 4/3 метра. Киноинвестицията се оценява на около 1 млн. тогавашни лева. През 1909 г. "Модерен театър" става представител на френската компания "Пате фрер" за България и Македония. Изгражда верига от салони в Одрин, Букурещ, Цариград, Солун, Смирна (Измир), Белград и Атина, египетска Александрия. Става и основен доставчик на техническо оборудване и филми от Европа и Америка за кината в България. "Гомон", "Матадор", "Нордиск къмпъни", "Амброзио", "Еклер" са част от компаниите, чиито ленти се въртят на "Мария Луиза". През 1909 г. най-нашумели били документалните филми: "Земетресението на Сицилия" на Лука Комерио, "Изригването на Везувий" и "Фонтаните на Тиволи" на Джовани Витроти, както и игралните филми "Трагична сватба" на Гастон Вейл и "Последните дни на Помпея" на Луиджи Маджи. По същото време се създава и малка киностудия за снимане на български документални и научнопопулярни филми. На 5 април 1910 г. върху екрана е показан "изгледа" "Българската армия", последван от други "български сюжети": "Столица София" и "Български селски живот". През 1915 година с негова помощ се прави и първият български игрален филм "Българан е галант". В зданието се е намирала и звукозаписната компания "Панавия", издала шлагерите на Аспарух Лешников. През 1947 г. киното е преименувано на земеделския поет Цанко Церковски, но в края на 90-те години връщат името му.

Първият салон, в който се пуши

/detstvoto.net/

"Столовете в "Цанко Церковски" бяха от една мекичка червена материя, лелките бяха доста любезни, а тоалетните - чисти. Мисля, че пред това кино съм се редила на най-дългите опашки в живота си. Помня, че ходехме за билети няколко дни по-рано, а ако филмът си заслужаваше - сбъдвахме изконната мечта на всяко хлапе - заставахме в ранни зори и успявахме да се доберем до билети за първи ред на балкона! В "Цанко Церковски" съм изгледала най-хубавите филми - "Междузвезни войни", "Трима звездни мускетари", със сестра ми гледахме "Божествени тела". "Цанко Церковски" имаше и малък салон - в него можеше да наваксаш, ако си пропуснал някой хит. Там въртяха по няколко филма на ден, а заличката беше малка и уютна като шоколадов бонбон. Там съм гледала "Текс и Властелина на вулкана" и "Черната стрела". В доста по-късен етап този салон беше и единственият в София, в който експериментално разрешиха пушенето. Сложиха масички и стана почти като пиано бар, но беше твърде за кратко."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай