Кабинетът спешно сваля цената на тока от 1 юли

Поевтиняването ще е и за бита, и за бизнеса

Кабинетът спешно сваля цената на тока от 1 юли | StandartNews.com

София. Кабинетът ще внесе в ДКЕВР още утре нов модел за ценообразуването на електроенергията на България, който да доведе до намаляване цената на тока за бита и за бизнеса. Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерския съвет.

"Още тази седмица законопроектът ще влезе и в пленарна зала и ако бъде гласуван от всички партии, по-евтиният ток с до 5% ще е в сила от 1 юли" съобщи министър Стойнев.

По думите му намаляването цената на тока ще дойде от следните стъпки:

1. Намаляване на студения резерв в резултат на провеждане на търгове между централите по пределна цена, определена от ДКЕВР.

2. Няма да се изкупува цялата произведена еленергия от т. нар. заводски централи по преференциални цени, а само след покриване на потреблението на завода.

3. Ще се намалят печалбите на енергийните дружества чрез промяна на действащите норми на възвръщаемостта. Освен на държавните дружества ще се оптимизира и печалбата на ЕРП-тата.

4. Намаляване на отчисленията от разходи на ЕРП-тата, включително и признатите загуби.

5. Оптимизиране на всички разходи на дружествата, които имат участие в крайните цени - производители, преносни предприятия, доставчици на енергия.

6. Създаване на възможности за увеличаване на износа на ток чрез намаляване на такса пренос.

7. Приходите от продажба на въглеродни емисии ще се използват за намаляване на цената на ВЕИ-тата.

"Намаляването цената няма да е само за бита но и за бизнеса", обяви Стойнев. Така ние ще запазим конкуретоспособността на българската икономика, допълни той. "Да, някои ще ги заболи, някои ще се възползват от това, че има протести и ще докарат още протестиращи, но ние търсим справедливост. Не може всичко да се стоварва върху гърба на българския народ. Трябва да постигнем цени, които да бъдат поносими", подчерта Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай