"Химимпорт" наддава за летището на Перм

Ако бъде избран, холдингът трябва да вложи 130 млн. долара в нов терминал

"Химимпорт" наддава за летището на Перм | StandartNews.com

"Химимпорт" АД е кандидат за инвеститор на летище Голямо Савино край гр. Перм в Русия. Това съобщи местният сайт на "Коммерсанть Прикамье. Перм". Новината излязла след решението на депутатите от Законодателното събрание на Пермския край да включат в плана за приватизация неработещата от няколко години авиокомпания "Пермски авиолинии", собственик на летище Голямо Савино.

Бъдещият инвеститор трябва да вложи над 4 млрд. рубли (близо 130 млн. долара) в изграждането на нов пътнически терминал за 2 млн. души годишно, пише местният сайт. Според губернатора на Перм Виктор Басаргин конкурсът за избор на инвеститор ще се проведе до края на годината, а строителството ще започне през 2013 г. Освен българския холдинг кандидат за Голямо Савино е и групата "Ренова", която притежава огромни компании като ТНК-ВР, "Русал", "Зулцер" и др. Друг кандидат е "Базел аеро", която управлява аерогарите в Сочи, Ейск, Анапа и Геленджик. Третият кандидат е летищният оператор на московските аерогари Шереметиево и Внуково. Голямо Савино е важно за Русия летище, изградено край гр. Перм в подножието на Урал.

"Химимпорт" има шансове да се пребори със силната конкуренция, смятат експерти. Холдингът вече се доказа като крупен инвеститор в Русия като съсобственик на новия терминал на летище Казан, който трябва да бъде пуснат в експлоатация в близките седмици. "Химимпорт" има 65-годишна история. Той притежава над 60 дружества, сред които "България ер", Българско речно плаване, ЦКБ, застрахователната компания "Армеец" и др.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай