"Еврика" отличи най-успешните млади

Дамян Вътов е "Фермер на годината", Николай Бойков взе приз за мениджър

"Еврика" отличи най-успешните млади | StandartNews.com

Д-р Славея Петрова, Николай Бойков и Дамян Вътев са големите победители в конкурса на фондация "Еврика" за 2013 г. Тримата грабнаха призовете съответно за "Млад учен", "Млад мениджър" и "Млад фермер". Тази година победител в категория "Изобретател" нямаше. Вместо нея специални грамоти получиха два екипа - от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" и от Технически университет-София. Студентите Петър Стефанов, Петър Пеев, Тодор Желязков, Деян Иванов и Пламен Славчев

са изобретили електромобил

а Радослав Кацов и Ивайло Ненов участват в създаването на електрически симулатор на звукови ефекти за електрически транспортни средства и устройство за дистанционно управление и контрол на електромеханични системи. Нa церемонията в Политехническия музей в София бе връчено и отличие на лауреата от международния фотоконкурс "Когато изкуството среща науката" Красимир Матаров, учител от Благоевград.
Наградата "Еврика" за постижения в науката бе връчена на д-р Славея Петрова от катедра "Екология и опазване на околната среда" в ПУ "Паисий Хилендарски" от акад. Дамян Дамянов за дисертационния й труд "Пасивен и активен фитомониторинг на атмосферно замърсяване в град Пловдив". "Безкрайно съм благодарна на "Еврика". Тя е страхотна фондация, подпомагаща младите хора, тъй като главната пречка пред нас е в недостига на финанси за участие в международни форуми", коментира Петрова.

Николай Бойков, управляващ директор на All Channels Communication Group, получи признанието си за "Млад мениджър" от проф. Цветан Давидков. Едва 36-годишен той има зад гърба си богат опит в областта на ПР-а. Бойков е отличен, защото през 2013 г. преструктурира ПР агенцията и така повишава ефективността й. All Channels Group е единствената БГ агенция с 13 международни награди. "Отличието е компас, че съм на прав път. В България има бъдеще за всички млади хора и идеи, има възможности, но те често зависят от нас. Извинение е, че нямаме достатъчно възможности. Тук на младия човек

му е трудно, но пък интересно

а щом са интересни, нещата се получават", коментира Бойков.

Младият фермер Дамян Вътев бе награден от проф. Рангел Трендафилов. Той създава фермата си "Биологика" ООД в с. Дряново, за да развива биологично пасищно месодайно говедовъдство. Продукцията на стопанството е изцяло реализирана на родния пазар с общ приход от 752 000 лв. Вътев е решен да превърне фермата си в образец за модерно селско стопанство.

Наградите "Еврика" са ежегодни и се присъждат от специализирано жури във всяка област. "С тях целим стимулирането на най-добрите постижения в съответната област и популяризиране на най-талантливите и способни млади хора", заяви Боряна Кадмонова.

Талантите искат поле за изява

Ще ги задържим не само с пари, а и с интересни проекти

Акад. Кирил Боянов,
председател на Съвета на фондация "Еврика"

- Акад. Боянов, наградите за млад учен, фермер, мениджър и изобретател се превърнаха в традиция за фондация "Еврика", защо продължавате да ги връчвате?

- Нашите награди са учредени от сравнително дълго време, като някои от тях се връчват от десетилетия. Те са изключително важни, за да може да поощрим с тях млади таланти в областта на фундаменталните науки, приложните изследвания, метеорологията, земеделието и изобщо във всички сфери, в които България има определена дейност. Търсенето на таланти в областта на науката, и респективно на производството, е изключително важно, защото, както виждате, все повече млади хора се стремят към напускането на страната ни. Затова нашата цел е, първо, да открием талантливите хора и второ, да им предоставим определени условия за развитие у нас. В тази връзка предвиждаме и определени проекти на сътрудничество с БАН, Съюза на учените в България и някои университети, където младите таланти да могат да се реализират успешно. Разбира се не искам да пропускам и редица частни корпорации и фирми, на които също са необходими млади специалисти с качества.

- Каква е ролята на младите хора в обществото ни? Имат ли достатъчно възможности за реализация у нас, за да не търсят поле за изява навън?

- Бих казал, че това е доста щекотлив въпрос. Младите хора у нас имат поле за реализация, но за да успеят, са необходими редица допълнителни условия. Те обаче са недостатъчни по една или друга причина, без да се ангажирам с това дали тя е икономическа, политическа или пък се дължи на неудачното развитие на страната ни в момента. Затова трябва да създадем действителни условия за реализация на младежите у нас - и то не само в парично изражение, защото за един млад човек е важно преди всичко да има интересна работа, стимул, да получава удоволствие от това, с което се занимава. Така че, парите не са на първо място за младия човек. Дали обаче ще успеем да им създадем такива условия? Е, правим опити в тази насока, но само една фондация, приятели и пожеланието на определени структури не са достатъчни. Необходима е една наистина дългосрочна политика по отношение на развитието на младите хора в България.

- Защо решихте да стимулирате младите таланти и защо е важно да бъдат подкрепяни от фондации като вашата?

- Младите хора трябва да получат признание, защото така ще придобият и определено самочувствие. Представете си, че никой не им обръща внимание. То тогава сериозно ще пострада самооценката им. А така те са забелязани, видени, придобиват определен авторитет сред колегите си, реализират се, популяризират се техните работи и стават известни. За един млад човек това е също много важно. Постоянно текат кастинги за млади таланти в областта на изкуството и киното например. Защо тогава респективно да нямаме средство, структура, начин да привличаме таланти, които се занимават с наука, изобретателство, земеделие, фермерство, изобщо с един доста по-широк спектър, който би бил много по-полезен на държавата ни.

- Смятате ли, че в тези области у нас има достатъчно талантливи младежи?

- Вероятно има много талантливи младежи, които не са забелязани досега. Факт е, че ние имаме редица успехи на наши млади специалисти в други страни включително и западни, понеже е много модерно да се говори напоследък за тях. Една част от лауреатите на фондация "Еврика" вече работят там и то доста успешно. Много млади студенти търсят реализация в чужбина, но ми се иска да успеем да им покажем, че и тук могат да се реализират. Българските студенти в Германия например са близо 8000, на второ място след Китай сме, а разликата в населението е огромна. Затова се мъчим да създадем условия и стимул на младите хора у нас. За да видят те, че и тук може нещо да се направи.

- Освен ежегодните награди вашата фондация има и стипендианти, защо отпускате тези стипендии?

- Да, ние отпускаме и стипендии, които не са големи, но това е отново начин на поощрение на тези момчета и момичета. Може би това им дава съвсем минимални възможности за едно по-свободно житейско съществуване. Освен това, стипендията е показател, че те са забелязани. А едва ли има човек, който да не се чувства добре от факта, че е забелязан. Всички момичета и момчета искат да бъдат забелязани, едни - с красотата, а други - с ума и постиженията си, които ние сме длъжни да отбележим.

- Какъв е вашият призив към младите хора, решили да градят бъдещето си в България?

- Те винаги ще намерят реализация, но трябва да не се отказват, а да преследват своите идеали и стремежи. Нека знаят, че постоянството им рано или късно ще ги доведе до успех. А, оставайки в България, след време ще получат допълнително удовлетворение от факта, че са дали нещо на своята родина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай