Братушките ни вземат черешите

Търговци от Германия и Англия искат плодовете под Хисарлъка

Братушките ни  вземат черешите | StandartNews.com

Братушките за втора поредна година са на път да ни оставят без череши. Инвеститор от Русия е поискал по 75 тона на седмица от късния кюстендилски плод. Заявката е получена в общината, съобщи кметът Петър Паунов. Тя ще бъде предадена на земеделските производители, които тепърва ще уговарят изкупната цена. Миналата година руснаци товариха с тирове череши за техния пазар и плащаха колосалната сума от 2,50 лв. за кило на едро. Нашите прекупвачи стигнаха едва до 1,20 лв. и останаха с празни ръце. В момента те извиват ръцете на земеделците с 0,60 лв. за килограм от ранните сортове, а на пазара ги предлагат по 1,60-2 лева.

Интерес към кюстендилските череши има от Румъния, Молдова, Германия и Англия, хвалят се от общината. Плодът няма да стигне за родния пазар и заради тежката градушка, която удари плантациите преди дни. Дано градушката не се повтаря, че ще останем без реколта, кръстят се производителите. Ледените късове са напукали черешите и има опасност плодовете да загният.

Заради добрия пазар за българските череши се създават стотици декари нови насаждения и в септемврийските села. Това разказват кметовете на Виноградец и Карабунар Елинка Благова и Петър Джалев. Голяма част от новите производители на череши са млади хора и тази година те се радват на добра реколта и пазар, твърдят те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай