БФА иска независим международен одит на енергийния холдинг

БФА иска независим международен одит на енергийния холдинг | StandartNews.com

София. От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) ще настояват за независим международен одит на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества НЕК и ЕСО. Това стана ясно от думите на председателят на БФА Меглена Русенова, цитирана от бТВ.

Тя обясни, че повод за искания одит е писмото на енергийния холдинг, с което се предлага въвеждането на 30% данък на производителите на електрическа енергия от слънце и ограничаване на производството на всички ВЕИ производители.

Русенова определи като "абсурдно и скандално" предложението на БЕХ парите от данъка да бъдат оползотворени за капитализирането на НЕК. Според нея наливането на пари в нереформираната държавна енергетика ще задълбочи кризата в отрасъла и няма да има никаква прозрачност относно използването на тези средства в рамките на НЕК или БЕХ като холдинг.

Настояваме за такъв международен одит, който да препоръча мерки за преструктурирането на БЕХ, което е посочено и в доклада на Световната банка, официализиран у нас на 27 май 2013 г., заяви Русенова.

По думите й отказът от реформи в държавния енергиен сектор всъщност е отказ от модернизация на сектора и нежелание да се следят световните тенденции за развитие на енергетиката. Пример за това е спирането от страна на дъщерни на БЕХ дружества като НЕК и ЕСО на старта на балансиращия пазар.

Инвеститорите, членове на БФА, очакват правителството да излезе с официална позиция относно предложението на енергийния холдинг и едва тогава ще обявят по-нататъшните си действия, каза Русенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай