България наравно с Гана в защитата на собствеността

България наравно с Гана в защитата на собствеността | StandartNews.com

Слабата защита на правото на собственост спъва развитието на България. Това сочи индексът "Право на собственост" за 2013 г., в който страната ни се нарежда на 58-мо място от 131 държави.

Проучването International Property Rights Index беше представено от Института за пазарна икономика. Индексът отчита защитата на собствеността според три фактора: политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Финландия води класирането за 7-ма поредна година с 8,6 от максималните 10 точки. На дъното на класацията е Йемен с 3,1 точки. България има 5,5 точки, колкото получават и Турция, Индия, Гана и Китай.

Румъния има 5,3 точки. България повишава минимално резултата си спрямо 2012 г. (5.4 точки), но липсват значими реформи за по-добра защита на правото на собственост, отчита ИПИ. По показателя за правна и политическа среда резултатът на България се запазва на ниво от 4,8 точки. Слабият резултат се дължи на ниските оценки за независимост на съдебната система. България има най-добри резултати по показателя "Право на физическа собственост", където получава 6 точки при 5,8 за 2012 г. Подобрението се дължи на оценките за регистрацията на собственост и достъпа до заеми за придобиване на имоти. Слабо се повишава (от 5,6 на 5,7 точки) и защитата на правото на интелектуална собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай