"Атомстройекспорт" ни иска 1 млрд. евро за "Белене"

"Атомстройекспорт" ни иска 1 млрд. евро за "Белене" | StandartNews.com

Москва. "Атомстройекспорт" увеличи на 1 милиард евро иска си срещу българската Национална електрическа компания заради отказа от строителството на АЕЦ "Белене". Делото, заведено от руската фирма, се разглежда в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж.

Проектът за "Белене" е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на Споразумението от 29 ноември 2006 година, а НЕК ЕАД все още отказва да ни възстанови понесените разходи и загуби, аргументират се от "Атомстройекспорт" пред ИТАР-ТАСС .

Исканията на руснаците включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта, на оборудването с продължителен цикъл на производство, загуби и други.

Тъй като изграждането на атомната станция на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставките на необходимото оборудване, ЗАО "Атомстройекспорт" в течение на 2008-2010 г. е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване за удължения цикъл на изработване му, срокът за производство на което е от 6 месеца до 3 години.

Руските производители са завършили работата по изработването на корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства. Работата по втория корпус е на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за 2-ри енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала. По-голямата част от оборудването е изработена, приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК ЕАД да го приеме. Изпълнен е и обемът на проектните работи по устройството за локализация на стопилката на активната зона, по херметичните шлюзове, претоварващата машина, турбоагрегатите и друго оборудване от удължения цикъл на изработване (ОДЦИ).

Освен това ЗАО "Атомстройекспорт" е обезпечило поръчката на ОДЦИ за сметка не само на аванса, получен от НЕК ЕАД, но и с кредитни средства.

През 2008-2010 г. компанията проведе всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи, непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и създаде необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно подготви площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене", съобщават още от "Атомстройекспорт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай