"Еърбъс" бие "Боинг" с 3 пъти повече поръчки

Европейският консорциум с три модела на авиоизложението в Бурже

 "Еърбъс" бие "Боинг" с 3 пъти повече поръчки  | StandartNews.com

През първия ден на авиосалона на летище "Бурже" в Париж френската компания Airbus сключи поръчки с три пъти по-голям обем от основния си конкурент - американската Boeing. Контрактите на Airbus са за 18,3 млрд. долара, докато на Boeing - за 6,1 млрд. Компания ILFC е поръчала 50 еърбъса A320neo, които още не са пуснати в експлоатация. Тя подписа и предварителен договор за доставката на 20 двупалубни лайнера A380. Ако се прибави и сделката с Lufthansa, обявена през март за доставка на 100 еърбъса A320, общият обем на поръчките, договорени от френската компания, достига 26,3 млрд. долара. Boeing сключи контракт за доставката на 10 броя от най-новите си Dreamliner. Освен това катарският превозвач Qatar Airways обяви за покупката на девет самолета 777.

Парижкият авиосалон е най-големият по рода си в света. Провежда се на всеки две години. Първото му издание е през 1908 г., а сегашното - под юбилейния номер 50. Би Би Си отбелязва, че двата основни сектора на индустрията - военният и гражданският, посрещат шоуто с много различни настроения. Производителите на пътнически самолети представят множество нови продукти и са затрупани от поръчки, които едва смогват да изпълняват. Във военния сектор пък се наблюдава липса на увереност заради свитите бюджети за отбрана, особено в САЩ, които водят до намаляване или отказ от много програми.

Тазгодишното изложение започна с гръмотевична буря - истинско бедствие за всеки авиосалон. Организаторите бяха принудени бързо да прекрояват програмата, а зрителите - да се крият в халетата и изложбените зали, вместо да се разхождат под открито небе. Основните средства за придвижване - велосипедите и количките за голф, почти не бяха използвани, отбелязват руските медии. Скоро обаче пекна слънце и започна летателната програма.

Да се конкурираш с Airbus за вниманието на публиката на домашния авиосалон, при това когато европейският гигант представя най-новия си модел А350, е абсолютно безсмислено. Въпреки това руските авиоконструктори се постараха, като първо подписаха няколко договора още в първия ден на шоуто, а след това показаха на публиката учебно-тренировъчния Як-130, изтребителя Су-35 и вертолета Ка-52.

В навечерието на авиосалона Airbus извърши тестови изпитания на А350. Освен всичко друго, това означава, че до въвеждането в експлоатация на трансконтиненталния самолет ще минат още няколко години. Дотогава на преден план ще бъде конкурентът му Dreamliner на Boeing, въпреки доста честите си повреди. На летище "Бурже" Boeing организира специални полети за журналистите. При това американската компания избра не някой прост лайнер, а самолет на Qatar Airways в пълна "бойна готовност". Пиарите на Boeing особено много наблягаха на комфорта на Dreamliner Ч легла, пантофи и пижами за пътниците от бизнес класата, монитори таблети за тези от икономичната класа и огромни илюминатори с променящо се затъмнение за всички пътници. А350 не може да се похвали с нищо подобно, но самият факт, че вече лети, е огромна крачка напред и информационна бомба, по-силна от всякакви видове пижами.

През останалите дни от авиосалона Boeing и Airbus ще намерят редица поводи да се състезават един срещу друг. Но колкото повече време минава, това все по-малко ще вълнува посетителите. След няколко дни летище "Бурже" ще се превърне от огромен делови център в истинско авиошоу за любители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай