Тествай се безплатно за ХИВ и хепатити

Тествай се безплатно за ХИВ и хепатити | StandartNews.com

Вземат кръв от пръста, резултатите са готови за 15 минути

Питат младите в онлайн анкета какво (не) знаят за СПИН

Дремят ли вирусите на ХИВ, хепатит B и хепатит C в кръвта ти? Днес имаш шанса да го разбереш безплатно. Във връзка с Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити (20-27 ноември 2015 г.) Национална пациентска организация (НПШ), съвместно с Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и Фондация "Инициатива за здраве", провежда скринингови изследвания. Всеки желаещ ще може да се изследва напълно безплатно за носителство на коварните вирусите, а при необходимост - да получи и консултация за заболяванията на място. Първата скринингова акция се проведе във вторник на пл. "Александър I Батенберг", а втората е днес в парка "Заимов".

Изследванията се правят от 10 до 16 ч

до изчерпване на предвидените за акцията тестове. Тестовете се провеждат в мобилна лаборатория, като за целта се взема капка периферна кръв (от пръста). Резултатите стават в рамките на 15 минути. Освен тях хората получават и информационни материали за заболяванията, за които са изследвани, както и за други полово предавани болести. За всички желаещи има и безплатни презервативи.

От 23 ноември стартира онлайн анкета, която цели да проучи запознатостта на младите хора с проблема ХИВ/СПИН. Тя ще е отворена за попълване 3 месеца и е достъпна на www.hivtest.bg/hiv-poll. Проучването се провежда за трети път в рамките на последните 5 г.

Друга инициатива, реализирана в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити, е скрининг в НЗОК. НСБХ "Хепасист" изследва безплатно служителите на Касата, които желаят да проверят дали са носители на вируса на хепатит C. Изследванията се правят с моментни тестове

чрез взимането на слюнка

Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити е международна инициатива, която се отбелязва за трета поредна година в цяла Европа. От 2015 г. специален акцент се поставя върху тестването за вирусни хепатити, чиято навременна диагностика е изключително важна. Европейската седмица предшества и друго събитие, посветено на темата за ХИВ - Световния ден за борба срещу СПИН, който традиционно се отбелязва на 1 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай