Райчинов: БЛС може да не подпише рамковото споразумение

Райчинов: БЛС може да не подпише рамковото споразумение | StandartNews.com

София. Има вероятност потребителската такса за пенсионери при посещение на личен лекар да остане един лев. Финансовото министерство възнамерява от следващата година да не заплаща на личните лекари средствата, с които да покрие разликата до 2,90 лв., колкото е редовната потребителска такса. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от „Дарик". И уточни, че БЛС ще се оттегли от подписването на Национален рамков договор, ако това стане.

Намалената такса за пенсионери при посещение на личен лекар е абсолютна дискриминация спрямо останалото население, категоричен бе Райчинов. „По каква логика всички останали ще плащаме 2,90 лева, защото сме в други категории. Предварителното намерение на финансовото министерство е тази такса да остане 1 лев за пенсионерите и да не се доплаща, което няма как Лекарският съюз да приеме. Не са предвидени в бюджета на Министерството 15-те милиона, необходими за доплащане на тази такса. Ако това се случи, мога да гарантирам отсега, че рамков договор няма да има и Лекарският съюз ще се оттегли от участие с останалите институции в страната. Не може така да се подхожда чисто механично. Това са неща, които вършат лекарите и не оттам трябва да се вземат. Ако тези 15 милиона лева ще оправят проблемите на държавата, хубаво. Е, ще възникне друг малък проблем, няма да останат лекари особено по селата, но мисля, че това държавата като че ли не я интересува", коментира той.

Лекарите ще се съгласят на бюджет за НЗОК за следващата година, който е в размер на тазгодишния плюс 325 млн. лв., каза Цветан Райчинов след днешната си среща със здравния министър д-р Петър Москов.

„Това е бюджетът, който е реален за следващата година, за да има предвидимост и спокойствие в системата. Ако бюджетът е по-малък от тазгодишния плюс двете актуализации, няма да има рамков договор", каза още представителят на БЛС.

Припомняме, че по-рано днес депутатите приеха 100 млн. лв. актуализация на НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай