Нови правила за кеша в болниците

Нови правила за кеша в болниците | StandartNews.com

Нови правила за какво болниците могат да вземат пари на пациентите поискаха от Касата и Асоциацията на здравните застрахователни дружества. Те потърсиха съдействие от здравния министър Петър Москов, тъй като промените са в неговата власт.

50% от парите за здравеопазване са обществените средства, 1-2% покриваме ние, а останалите 48% хората вадят от джоба си, заяви д-р Мими Виткова, председател на асоциацията. Трябва да е ясно кой за какво плаща, иначе некоректните практики към пациентите ще се увеличават, както и разходите за здравеопазване, заяви зам.-председателят на асоциацията Светла Несторова. Здравните фондове се оплакаха, че получават все по-екзотични и скъпи разходи за осребряване. В някои случаи покриваме фактури от болниците от 330 лв. за ВИП стая или по 2 хил. за раждане, обясниха те. Кой може да обясни защо един преглед по каса струва 19 лв., а когато се плаща от частен фонд - 50 лева или дори повече, трябват правила, категорична беше и д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. Огромен проблем са медицинските изделия, за които се искат различни суми на пациентите от болниците, но никой не казва кое колко струва, допълни д-р Виткова. Понякога хората са били подвеждани да плащат дори за упойки, за които пари дава Касата.

Причината за рекета върху пациентите е заложен в наредбата на здравното министерство за достъпа до лечение. В нея се казва, че болниците могат да искат пари почти за всичко, обясниха експертите. Затова искаме д-р Москов да прецизира този текст, каза д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. Така ще е ясно за какво точно може да се доплаща. Също така в клиничните пътеки да се опишат изделията и лекарствата, за които може да се искат пари от пациентите. Специалистите настояха и да се види дали болниците, които работят с НЗОК, трябва да получават и още пари за същите дейности на частно. Също така те настояха да се засили контролът над клиниките и да се спре гаражната медицина. Не може една хистероскопия (вид гинекологична операция), за която е нужна болница, да се върши в поликлиники или необорудвани клиники, дадоха пример застрахователите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай