Носталгия връща д-р Чачева

Носталгия връща д-р Чачева | StandartNews.com

Зарязва кариерата в Германия заради родината

Младите акушер-гинеколози д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова се прочуха с първата по рода си у нас операция на белия дроб на неродено бебе Християна от Симитли. Те бяха в екипа на столичната МБАЛ „Надежа", който направи сложната вътреутробна интервенция на бременната в 6-ти месец майка.

Д-р Кристина Чачева, която е и специалист по фетална медицина, дори не взе хонорар за труда си. През 1996 г. тя започва следването си в Медицинския университет в София. Впоследствие обаче заминава за Бон, Германия, където се дипломира като лекар и започва специализация. „Там имах късмета да попадна в един от най-големите и добри центрове за пренатална диагностика и терапия, който се намира в Университетската клиника по акушерство и гинекология в Бон, работих и се учих от най-известните и изтъкнати специалисти в областта на пренаталната диагностика", споделя д-р Чачева. По-късно тя оглавява отделението по пренатална диагностика на голяма клиника в Хамбург. Тъга по родината обаче обзема младата лекарка. За късмет на българските майки и бебета тя решава, че би могла да намери своето място за работа и развитие в България. Така след 14 години в Германия д-р Чачева се завръща на родна земя и започва работа в МБАЛ „Надежда". „Не си спомням някога да съм искала да бъда нещо друго освен лекарка", споделя тя. Въпреки че в практиката си е проследила голям брой рискови бременности и е водила много раждания, младата лекарка е категорична, че нейната страст си остава перинаталната медицина. Д-р Чачева полага усилия непрекъснато да е в час с новостите в своята професия, тъй като е убедена, че винаги трябва да сме отворени за новостите и да подкрепяме хората, които ги въвеждат. Като на всеки отдаден на своята професия специалист, от много работа не й остава време за хоби. „Но в последните години се опитвам да се престраша да карам ски. Това се оказа доста обречено занимание, започвайки на толкова стари години. И така - оставам си заклет фен на пистите. Спортувам редовно, но без особени амбиции", шегува се д-р Чачева.

Полиглот в бяла престилка

Д-р Михова наследила професията от баба и дядо

Д-р Марина Михова е родом от Пловдив. Получава пожелания за рождения си ден на 7-ми октомври. В града под тепетата прекарва важните първи седем години от живота си. „Баба ми и дядо ми, които бяха лекари, прекарваха значителна част от времето си с мен и може би това повлия в голяма степен на избора ми да стана лекар", споделя тя. Основното си образование и познанията по руски език д-р Михова получава в 73-то СОУ „Владислав Граматик" в София, след което завършва Втора английска гимназия. Като студентка д-р Михова посещава курсовете на Гьоте институт в София, където овладява и немския език. Тя споделя, че владеенето на чужди езици я кара да се чувства в „свои води" зад граница. През 2003 г. завършва медицина в София, след което печели правото да изкара 7- месечна практика в Германия по програмата „Леонардо Да Винчи". „Времето, прекарано в клиниката по акушерство и гинекология в Дрезден, ми даде възможност да науча много неща, не само свързани със специалността, но и за организация на работата и за общуването с пациентите и с колегите", категорична е младата лекарка. През 2004 г. тя започва специализация по „Акушерство и гинекология" в София и я придобива през 2009 г. „Няколко месеца, след като ми се случи най - вълнуващото събитие в живота ми - раждането на дъщеря ми", споделя с усмивка акушер-гинекологът. Година след това тя се присъединява към екипа на МБАЛ „Надежда". „Развитието на технологиите в областта на перинаталната медицина доведе до лавинообразно подобряване на диагностиката в тази област. Сега „виждаме" много повече, отколкото основоположниците на тази нова наука някога са си представяли, че е възможно да се види и всяка следваща година, посещавайки голямо научно събитие, се научаваме да търсим неща, които самите ние не сме си представяли, че е възможно да се видят предишната", казва д-р Михова. Също като колегата си д-р Чачева и тя се увлича по ските. От 5 г. насам всяка зима, когато има достатъчно свободно време, младата лекарка е по родните ски писти. Лятото пък обича да се излежава с книга на плажа. „Наслаждавам се на всеки миг, прекаран с дъщеря ми. Обичам да се разхождам в парка и да правя фигурки от пластелин с нея. И често имам чувството, че научавам повече от нея отколкото тя от мен", шегува се д-р Михова. Нейно мото е: „Всеки е ковач на собствената си съдба".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай