Млади лекари даряват стипендии за книги

Млади лекари даряват стипендии за книги | StandartNews.com

"Александровска" обра призовете "Млад медик"

По 400 лв. на месец за шестима таланти, д-р Дарданов и д-р Димитров дават част от наградите на болници

"Александровска" болница обра безапелационно наградите "Млад медик". Единадесет приза бяха връчени вчера на официалната церемония, която ознаменува края на кампанията, организирана от в. "Стандарт", Дарик радио и Министерство на здравеопазването. Д-р Драгомир Дарданов, асистент в клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия към УМБАЛ "Александровска" бе отличен за най-добрия млад медик на 2015 г.

"Александровска" болница обра безапелационно наградите "Млад медик". Д-р Драгомир Дарданов, асистент в клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия към УМБАЛ "Александровска", бе отличен за най-добрия млад медик на 2015 г. Изпълнителният директор на болницата доц. д-р Костадин Ангелов бе награден като един от четиримата най-добри мениджъри на 2015 г. А специализантът в клиниката по урология д-р Валентин Йотовски получи специалната награда на "Медикал парк".

Единадесет приза бяха връчени днес на официалната церемония, която ознаменува края на кампанията, организирана от в. "Стандарт", Дарик радио и Министерство на здравеопазването. Партньори в инициативата са Българският лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, агенция "Блиц", в. "Доктор", Канал 3 и Радио К2. Кампанията се осъществява с подкрепата на "Новартис" и със съдействието на "Медикал парк" ЕООД, Ново Нордиск и ГлаксоСмитКлайн.

Годишна стипендия по 400 лв. на месец, осигурена от "Новартис", получиха трима млади лекари и три млади медицински сестри. За лекарите имаше още специален плакет от Здравното министерство и грамота от Лекарския съюз. Призът "Млад медик" 2015 заслужиха още доц. д-р Добромир Димитров, който работи в клиника по онкологична хирургия към УМБАЛ- Плевен и д-р Магдалена Баймакова, асистент по инфекциозни болести в клиника по инфекциозни болести на ВМА - София.

С трудния избор на най-добрите сред най-добрите се нагърби специална комисия на Българския лекарски съюз. Тя класира д-р Дарданов със 179,72 т., а д-р Димитров със 137,29 т. И двамата са от школата на МУ-Плевен. Те изказаха сърдечни благодарности към проф. д-р Ташко Делийски за това, че е държал ръцете им при първите им стъпки в хирургията. И двамата млади лекари обявиха, че ще дарят част от наградата си. След като получи приза си от главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова и председателя на БЛС Венцислав Грозев, д-р Дарданов обяви, че ще подпомогне възстановяването на библиотеката в 1-ва хирургия на МБАЛ "Александровска". Д-р Димитров пък ще направи дарение на МУ-Плевен за витрина "История на миниинвазивната хирургия" в ендоскопския център.

Най-добрите медицински сестри бяха класирани от съсловната им организация - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това са отличничките Гергана Цолова - ТрУ - Стара Загора, филиал Хасково, Силвия Младенова от МУ-София, филиал Враца, и Таня Франке - Александрова от МУ-София.

Една от големите цели на кампанията "Млад медик" бе и популяризирането на мениджърите на болници у нас като ментори на младите таланти в медицината. Най-много номинации за Мениджър на болница на 2015 г. получиха четирима директори. Всички те са се доказали като лекари и мениджъри. Затова кампанията "Млад медик" отличи и четиримата - доц. д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда болница София", акад. проф. д-р Иван Миланов, изпълнителен директор на МБАЛНП "Свети Наум", проф. д-р Виктор Златков, изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом", и доц. д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска".

Само за 8 месеца кампанията "Млад медик" постигна видими резултати, съобщи в началото на форума главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Тя направи отчет на постигнатото. Здравният министър Петър Москов освободи от таксата 180 лв. всички специализанти. Бяха направени промени в Закона за лечебните заведения, според които НЗОК ще плаща за труда на специализантите, подчерта г-жа Бозукова. Близо 100 млн. лв. ще бъдат дадени на медицинските университети по ОП "Наука и образование на интелигентен растеж" и ще има евростипендии за 1000 млади лекари. Даде се възможност на младите лекари да участват в договорния процес по Националния рамков договор с НЗОК. Всички медицински университети в страната вече ще имат право да провеждат изпити за специалности, отчете главният редактор на в. "Стандарт".

"През тази година направихме много неща, като първото от тях бе новата Наредба 1 за специализациите", заяви и заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той посочи, че от края на януари досега специализантите по нея са 968, от които 660 са новорегистирани млади лекари, а 380 са прехвърлени по старата наредба. Акредитираните лечебни заведения у нас са обявили 855 места за специализанти по клиничните специалности, а висшите училища - 176 места за неклиничните специалности. През 2015 г. в трите изпитни сесии за придобиване на специалности са се явили 1838 кандидати, като от тях 657 са за обща медицина, каза още д-р Шарков.

С промените в закона за лечебните заведения, окончателно приети от парламента, специализантите вече ще имат право на трудов договор със Здравната каса, съобщи председателката на ресорната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

Събитието уважиха още зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, заместник-председателят на БАН адак. Дамян Дамянов, шефовете на най-големите болници у нас, над 150 академици, лекари, специализанти и медицински сестри.

Повече за постиженията на наградените лекари и медицински сестри четете на standartnews.com

Помагаме и на младите стоматолози и фармацевти

Младите стоматолози и фармацевти също ще бъдат включени в кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт" и Министерство на здравеопазването през 2016 г. Това съобщи главният редактор на вестника Славка Бозукова. Тя уточни, че догодина усилията ще бъдат насочени към подобряване на възможностите за професионално развитие на младите лекари. Г-жа Бозукова обеща среща на младите медици с ръководството на Министерство на здравеопазването, за да бъдат набелязани целите за 2016 г..

По две заплати за 520 специализанти

По две минимални заплати от ЕС ще вземат 520 специализанти между 2016 и 2019 г. Това съобщи зам.-министър Николай Денков. 5,5-те милиона лева са по ОП "Развитие на човешките ресурси" и с тях ще се покрият не само стипендиите, но и таксите за обучение на младите лекари.

100 млн. от Европа ще бъдат дадени за медицинските университети у нас. Още 40 млн. европари ще се инвестират в научни изследвания и развиване на индустрии за здравословен живот и здравен туризъм, уточни проф. Денков. Европари ще има за 2700 души, заети в спешната помощ. В периода 2016-2018 г. те ще имат шанс да повишат квалификацията си.

Трябва да има места за специализанти
Д-р Даниела Дариткова, шеф на комисията по здравеопазване

В Закона за лечебните заведения ние приехме текстове, които гарантират на младите лекари, че ще имат своето място в структурата на лечебните заведения. Тоест, че персоналът на лечебните заведения за доболнична помощ се състои освен от изброените вече в закона длъжности и от специализанти. Лечебното заведение е длъжно да осигури и длъжности за специализанти. Това беше работа на законодателя. Нашият ангажимент е и да приемем бюджета, който ще гарантира финансовата рамка за следващата година. Оттук нататък е в ръцете на управителите на лечебните заведения да балансират бюджетните приходи така, че да гарантират заплащането на младите лекари. Основните приходи идват от НЗОК. Предизвикателството е в БЛС и касата да договорят такива изисквания по клиничните пътеки, че да може специализантите да имат своето участие в лечебния процес.

Успешна стъпка към задържането им в родината
Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС

Всичките над 40 мотивационни писма, които получи БЛС, бяха от изключително образовани и ерудирани млади хора, с огромни амбиции. Не беше лесно да се селектират наградените. Чест прави на в. "Стандарт" за тази кампания, която е една от първите стъпки по пътя към целта - да задържим младите хора в България. Всички промени в законодателството, които постигнаха резултата - тези лекари да бъдат признати в лечебните заведения, където работят, станаха и поради инициатива на БЛС. И тук пожеланието ми към изпълнителната и законодателната власт е - да направят така, че вярата, че нещата ще се случат, също да задържи хората, не само финансите.

Младите доктори ще спасят системата
Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

В годините на прехода - от нехайство и от недоимък, не оценихме като общество здравето на здравната система. Така и не се научихме да правим профилактика, за да откриваме навреме тревожните симптоми. И се сетихме да търсим решения чак когато системата се разболя. А лечението й стана не просто трудно и скъпо, а ужасно скъпо и адски болезнено. Защото е свързано с икономии, преструктуриране, съкращения.

За 25 години изгубихме цели поколения специалисти. Или както е "модерният" политически израз - изчегъртахме ги.
Точно заради това и с огромната амбиция да дадем своя принос в създаването на условия младите специалисти да избират България за своето кариерно развитие, ние - в. "Стандарт", Министерство на здравеопазването и Дарик радио започнахме тази година кампанията "Млад медик". Тя е насочена към бъдещето. Защото здравето на нацията зависи от съдбата на днешните млади лекари и медицински сестри. Само развивайки потенциала на младите лекари, ще спасим системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай