12:25 ч.

03.10.17

2 мин.

0

0

0

Министър Петров одобри уволненията в "Пирогов"

от редактор |

Министър Петров одобри уволненията в "Пирогов"

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов е постъпил правилно с уволнението на цял екип от спешно отделение заради починал пациент, каза здравният министър професор Николай Петров. "Преди да постъпи така, разговаряхме по телефона и аз му казах, че аз също бих направил същото, правил съм го и като директор на болница", добави здравният министър пред БНТ.


Той подчерта, че трябва да има човещина, колегиалност и разбиране, но също така трябва да се спазват и правилата.


Проф. Петров коментира Медицинския одит, извършен в четири големи лечебни заведения по негово нареждане - в УМБАЛ "Александровска", УМБАЛСМ "Пирогов", УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и ЦСМП – София. При него бяха установени нарушения в две от тях


Той поздрави екипа на Александровска болница, като отбеляза, че лекарите там са свършили професионално работата си при въпросния случай, довел до смъртта на 74-годишния Спас Добрев.


Извършената проверка показва сериозен проблем със забавяне на спешните екипи на ЦСМП. Констатацията е, че закъсненията се дължат на липсата на кадри в системата..


Установено бе, че Спас Добрев не е регистриран в болничната информационна система на „Пирогов". Там липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинико-лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение.


От МЗ съобщават, че за всички установени нарушения ще бъдат образувани административно-наказателни производства.


В проверката е записано, че линейката, осъществила транспорта на пациента, е била оборудвана с цялата необходима апаратура съгласно изискванията на Медицински стандарт "Спешна медицина".


Проведените диагностично-лечебни дейности на пациента при спешната му хоспитализация в Университетска болница „Александровска", са в пълен обем и съответстват на състоянието на пациента. Въпреки извършените реанимационни действия, в 20:25 ч. настъпва летален изход.


След депозирана от съпругата на Добрев молба за освобождаване от аутопсия, не може по категоричен начин да бъде определена основната причина за смъртта, казват от МЗ.


Съпругата на починалия на 16 септември Спас Добрев изпрати отворено писмо до министър Петров, с което подробно го запозна с обстоятелствата около случая.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент