12:10 ч.

20.08.18

2 мин.

0

0

0

Майки: Да не се ражда с остарелия метод натискане на корема

от редактор |

Майки: Да не се ражда с остарелия метод натискане на корема

Майки се обединиха в социалните мрежи около идеята за законови промени, както и за прекратяване на практиката за израждане с натискане на корема. Това се случва след като на 17 август родилката Ренета Томова почина в Сливенската болница след раждането на първото си дете.


В неделя пред болницата в Сливен имаше протест, който се случва за поредна вечер. На него бяха както родителите на Ренета, така и други майки, които твърдят, че с тях се е процедирало по същия начин.


„Отиде с радост да ражда, с усмивка. След това станаха някакви проблеми при раждането. Каза ми, че 15 човека са израждали едно дете", разказва майката на Ренета.


„Тя ми сподели, че са я натискали с лакти и са и скачали отгоре", разказа бащата.


Непосредствено след раждането Ренета се е оплакала на една от най-добрите си приятелки. „Каза, че се чувства като премазана от тир. Каза, че е било варварско. Изреждали са се лекари да й натискат корема. Че се е коментирало секцио, което не е направено. В крайна сметка са го извадили с форцепс", разказва Надя Дренска.


Пред NOVA Илона Нешкова, акушер в болница „Свети Лазар", заяви, че методът с натискането е много стар, още от 19 век. „Оттогава досега медицината много се е развила", заяви тя: „Това натискане на корема няма никакъв ясен алгоритъм за изпълнение".


Блогърът Красимира Хаджииванова апелира аутопсията на Ренета да бъде направена в друга болница: „Този метод е спорен дори в научните среди, това значи, че има проблем с него".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент