Лекарите може да останат без декемврийски заплати

Лекарите може да останат без декемврийски заплати | StandartNews.com

София. През декември работещите в здравеопазването може да останат без заплати, ако не бъде актуализиран бюджета на здравната каса. За това предупреди зам.-здравният министър в оставка Бойко Пенков пред БНР.

По думите му може да се ограничи, от 1-ви август, дейността на болничните заведения с 30-32% до 106-107 милиона лева месечно, за да се избегне кризата заради липсата на средства, посочи Пенков.

„Това означава ограничаване на приема, планиране на хоспитализациите, едно- или двумесечни листове за изчакващите планови операции и изследвания. Трябва да се предвиди и резерв за спешните случаи. Ще се разтегли плановият прием", обясни той, но уточни, че засега има средства, макар ресурът да е ограничен

В момента се обсъжда вариант дали има законова възможност, като няма актуализация, да се вземе безлихвен заем от държавата, съобщи още Бойко Пенков.

„Това означава собствен дефицит, който ще се покрие в рамките на бюджета, когато се състави парламент...Всякакви варианти има, които са варианти на отчаянието. Трябваше да се промени законодателството, защото в последните 8-9 години са се прокарвали различни групови или корпоративни интереси и институцията НЗОК е осакатена като възможности. Тя е превърната в пасивен плащач", коментира Пенков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай