Изследват безплатно дишането в 12 града

Изследват безплатно дишането в 12 града | StandartNews.com

По 250 умират всеки час в света от хронични болести на белите дробове

Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ ще бъде третата причина за смърт в света през 2020 г. Над 3 милиона загиват всяка година, а на всеки час коварната болест убива около 250. Черната статистика беше изнесена на националната пресконференция във Варна по повод на световния Ден на спирометрията - 23 октомври. В 12 български града – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик всеки може да тества дишането си и състоянието на белите дробове безплатно от 10 до 14 ч, призова за активност доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести.

Макар че не се води официална статистика, се предполага ,че у нас пациентите с тази диагноза-ХОББ , са около 150 000, посочи доц. д-р Йордан Радков, шеф на клиниката в УМБАЛ"Св.Марина". Основна причина е пушенето, но влияние оказват и вредните фактори на околната среда.Симптоми като кашлица, задъхване, лесно уморяване , затруднено дишане не бива да се пренебрегват, съветват лекарите.над 50 на сто от хората с такива оплаквания страдат от ХОББ без да подозират.

Тютюнопушенето сред военните е много разпространено, на служителите в отбраната на подводни и надводни кораби влияят още газовете от двигатели, както и контактът с токсични вещества от различните оръжия, обобщи от практиката си доц.д-р Йордан Петев от Военноморска болница във Варна.

У нас активен скрийнинг за болестта няма. Пациентите имат право на два амбулаторни прегледа годишно. Специалистите в тази сфера от медицината настояват те да са поне четири. Има изготвена стратегия за профилактика на ХОББ до 2020 година, която все още чака одобрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай