Д-р Дариткова за ваксините: Уважавам мнението на родителите, но те имат и отговорности

Д-р Дариткова за ваксините: Уважавам мнението на родителите, но те имат и отговорности | StandartNews.com

За разлика от Румъния, тази година България успешно се справи с предизвикателството морбили, като не допуснахме да се стигне до епидемия, заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.  Тя обяви, че през 2010 г. е имало 24 000 болни, предимно в ромските гета.

Трябва да заявяваме убедено, че профилактиката е една от основните възможности за по-добро здраве и качество на живот. Затова и амбицията ни е да постигнем наистина гарантиран обхват, който да намали риска и да създаде така наречения "групов имунитет" - да постигнем това, което Европейският съюз и Световната здравна организация ни съветват -  покритие над 95 процента, обяви д-р Дариткова отностно ваксините.

В България, през последните години, наистина имаме един добър среден обхват за основните заболявания, които са ваксинопредотвратими. Например, за туберкулоза той е 96,6% , за Хепатит - Б е 93,7% , за дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит - 92,1%, за пневмококови инфекции - 91,9 процента, а за морбили, паротит и рубеола 93,1 процента. Всичко това, разбира се, не бива да ни успокоява, защото целта ни е да постигнем над 95 процента, за да имаме сигурна защита на обществото. Разбира се, днес ще се обсъдят и предизвикателствата, които стоят пред възможността да се разширяват ваксиналните програми на държавите, предизвикателствата, които касаят сезонните заболявания, каза още тя.

По повод настроенията в обществото против ваксините д-р Дариткова посочи, че лекарите трябва да убеждават родителите за ползата от ваксините.

 

Всички трябва да съзнаваме, че създаването на достатъчен групов имунитет предпазва и тези деца, които имат сериозни заболявания и при които имаме медицински показания за отказ от имунизации. Решавайки какво правим със собственото си дете, съзнавайки, че то живее в общество, ние трябва да носим и отговорността за детето, примерно, болно от някакво онкологично заболяване, на което не се правят ваксини и на което, предавайки му инфекциозно заболяване, можем да рискуваме живота му. Всички тези факти трябва внимателно да се обсъждат. Уважавам мнението на родителите. Аз самата правя ваксини, защото съм практикуващ лекар, и педиатър и знам колко е сложно и каква отговорност имат лекарите за това, обяви д-р Дариткова.

Депутатът от ГЕРБ ще се срещне и с директора на Европейския мониторингов център за наркотици и наркомании Алексис Гусдийл. "Ще търсим заедно решение за намирането на по-добър интегриран подход за намаляване търсенето на наркотични вещества. Доста са предизвикателствата, които стоят пред България в момента. Търсим начин за справяне и промяна на Закона за здравето за разпространението на пушенето на наргиле. Търсим начин и за въвеждане на тестове за употреба на психоактивни вещества. Всичко това в контекста на европейския подход ще бъде много важно, защото Европейският мониторингов център има за цел не само да дава обективна информация за актуалното състояние, но и най-добрите експертни препоръки", завърши д-р Дариткова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай