20:00 ч.

25.09.17

2 мин.

0

2

0

БОРКОР: Пазарът на медицински изделия се диктува от корупционни схеми

от редактор |

БОРКОР: Пазарът на медицински изделия се диктува от корупционни схеми

Трябва електронна борса, обяви Елеонора Николова


В студиото на  БНТ Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) заяви, че е трудно да се създаде регулация в пазар, който се диктува от корупционни схеми. Според нея такава е търговията с медицински изделия в България, в който по думите ѝ няма почти никаква регулация от страна на държавата, което до води до огромни и понякога непосилни разходи за гражданите. Част от тези медицински изделия включват гипсове и шини, но и животоспасяващи импланти.


За справяне с проблема с пазара на месдицинските изделия в България Елеонора Николова очерта два пътя - въвеждане на електронна борса, която е конкурентна и прозрачна, и да се въведат пределни цени спрямо референтни стойности от няколко държави - практика, която съществува при определянето на цените на лекарствата.


Предвижда се да се направи публичен регистър на медицинските изделия. Действително, в момента държавата няма никакво участие в регулацията на пазара за медицински изделия. Подобни изделия са на много голяма стойност, но Здравната каса не се е намесила сериозно в реимбурсирането, защото това е подценен проблем. При нас огромната тежест пада върху гражданите, коментира Николова. 


Тя цитира данни от частни организации, според които годишно българите дават 200 млн. лв. от собствения си джоб за медицински изделия, а държавата - 80 млн. Николова посочи, че изделията се произвеждат от големи концерни с печалба в годишен план от 300 млрд. долара, което прави възможен лобизмът и дори международния натиск. Според нея, докато съществува институция за следене на цените на лекарствата, няма институция за следене на цените на медицинските изделия, като единствено се водят регистри на търговците.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:18 · 26.09.2017
България има нужда всички крадци измежду политиците да влязат в затвора, а имуществото да им се конфискува.Копирано от standartnews.com
Потребител · 12:15 · 26.09.2017
@Потребител А какво ще правим без доктори-те всичките са крадци и измамници?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент