БОРКОР: Пазарът на медицински изделия се диктува от корупционни схеми

Трябва електронна борса, обяви Елеонора Николова

БОРКОР: Пазарът на медицински изделия се диктува от корупционни схеми | StandartNews.com

В студиото на  БНТ Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) заяви, че е трудно да се създаде регулация в пазар, който се диктува от корупционни схеми. Според нея такава е търговията с медицински изделия в България, в който по думите ѝ няма почти никаква регулация от страна на държавата, което до води до огромни и понякога непосилни разходи за гражданите. Част от тези медицински изделия включват гипсове и шини, но и животоспасяващи импланти.

За справяне с проблема с пазара на месдицинските изделия в България Елеонора Николова очерта два пътя - въвеждане на електронна борса, която е конкурентна и прозрачна, и да се въведат пределни цени спрямо референтни стойности от няколко държави - практика, която съществува при определянето на цените на лекарствата.

Предвижда се да се направи публичен регистър на медицинските изделия. Действително, в момента държавата няма никакво участие в регулацията на пазара за медицински изделия. Подобни изделия са на много голяма стойност, но Здравната каса не се е намесила сериозно в реимбурсирането, защото това е подценен проблем. При нас огромната тежест пада върху гражданите, коментира Николова. 

Тя цитира данни от частни организации, според които годишно българите дават 200 млн. лв. от собствения си джоб за медицински изделия, а държавата - 80 млн. Николова посочи, че изделията се произвеждат от големи концерни с печалба в годишен план от 300 млрд. долара, което прави възможен лобизмът и дори международния натиск. Според нея, докато съществува институция за следене на цените на лекарствата, няма институция за следене на цените на медицинските изделия, като единствено се водят регистри на търговците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай