Болници фалират заради лимитите

Болници фалират заради лимитите | StandartNews.com

Повечето общински болнции ще са принудени да затворят врати в края на годината, ако останат лимитите на здравната каса. Това обяви зам.-председателят на Сдружението на общинските болници д-р Атанас Атанасов днес. Бюджетите, с които разполагат клиниките стигат и до 70-80 на сто от реалните пари, които са получили през миналата година. Средствата, които ни дава касата не стигат дори за заплати и лекарства, обясни той.

Лимитите са огромен проблем не само за болниците, но и за пациентите. Ако спазваме финансовите ограничения, трябва да връщаме пациенти, обясниха мениджърите на общински и частни клиники. Само 4 болници е трябвало да върнат 693 пациенти за последния месец, каза д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници. Според Иван Димитров, председател на Български пациентски форум лимитите ограничават правата на болните хора. Имаме доста обаждания от пациенти, които питата какво да правят, не може да обикаляме с куфарче в ръка и да търсим къде да се лекуваме, защото някъде са свършили лимитите, каза той. Според Българската асоциация за закрила на пациентите пък тези финансови ограничения дори противречат на европейска харта на пациента.

Настояваме касата да върне начинът на финансиране от миналата година, когато след проверка се плащаше и надлимитната дейност, каза д-р Атанасов. Ако това не стане и надлимитната дейност не се изплати, в края на годината ще се заведат искове от болниците срещу НЗОК, обясни д-р Дренски. Никой не е за липсата на ред в системата, но начинът не с л имитите, а контролът, категорични бяха пациенти и лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай